A nyugat-európaiak nagy része helyesli a célzott ellencsapást

Vágólapra másolva!
A nyugati országok közvéleménye a kormányok elszántságát meghaladó mértékben vállal szolidaritást az Egyesült Államokkal egy célzott katonai visszacsapás kérdésében, a polgári célpontokra irányuló támadást azonban elutasítja - derült ki az amerikai terrortámadás után 3-6 nappal készült nemzetközi felmérésből.
Vágólapra másolva!

A múlt heti amerikai terrortámadások utáni héten nemzetközi felmérés készült arról, milyen mértékben támogatnák a különböző országok a fegyveres válaszadást. A közvéleménykutatás az ellencsapás módjáról is megkérdezte a különböző országok lakosságát. A Taylor Nelson Sofres és a Gallup International Association kérdéseire öt vezető nyugat-európai ország lakosain kívül az Egyesült Államok, Izrael és Pakisztán állampolgárai is válaszoltak.

Az ezerfős reprezentatív mintán elvégzett felmérés szerint az Egyesült Államok NATO-szövetségeseinek lakossága jelentős többségben egyetért azzal, hogy hazája katonai elkötelezettséget vállaljon Washington oldalán a terrorakciók megtorlásában. A legelszántabbak a britek (79 százalék) és a franciák (73 százalék), a németek a legóvatosabbak (53 százalék). Olaszország és a szövetségi rendszerhez nem tartozó Izrael közvéleménye azonos mértékben (66 százalék) támogatná hazája részvételét, míg az Afganisztánnal határos Pakisztánban a megkérdezettek 62 százaléka ellenezné a szerepvállalást. Az eredményekből kiderül, hogy a lehetséges ellencsapás jellegének kérdésében a NATO-tagságuk révén érintett országok polgárai a meghatározott célpontra irányuló katonai választ tudnák elfogadni, míg többségük elutasítja a polgári lakosságot is érintő megtorlást. Így nyilatkozott az olaszok 86, a franciák, a britek, a németek és a spanyolok 84 százaléka, az amerikai és izraeli lakosság 56 százaléka.

Az amerikaiak 28 százaléka nem kíván tekintettel lenni egy civileket is sújtó támadás emberveszteségeire, a palesztin terrorakciókkal párhuzamot vonó izraeliek 36 százaléka vállalná ennek kockázatát. A pakisztániak mindössze két százaléka tudná elfogadni a polgári áldozatokkal is járó amerikai válaszlépést.

A terrorista bázisokat befogadó országok elleni büntetőakciókkal az izraeliek 77, az amerikaiak 54 százaléka egyetértene. A terroristák kiadatásának elérését szorgalmazza azonban az európaiak döntő része, a spanyolok 86, a németek 77, a britek 75, a franciák 67 százalékos arányban a probléma jogi megközelítését választanák.

A terrortámadások negatív nemzetközi gazdasági kihatásaitól leginkább az olaszok tartanak (59 százalék), s a németek a legoptimistábbak, akiknek 53 százaléka vélekedik úgy, hogy avilággazdaság nem fog tartós károkat szenvedni a múlt keddi öngyilkos terrorakciókat követő időszakban.