A géprablók segítői még Amerikában vannak

Vágólapra másolva!
"Komolyan azt gondolom, hogy óvatosnak kell lennünk, és tudatosítanunk kell, hogy a terrortámadások lehetősége a jövőben is fennáll" - mondta az amerikai igazságügy-miniszter. A politikus a törvények gyors megváltoztatását kéri a terrorizmus elleni minél hatékonyabb küzdelem érdekében. Az FBI várja azon amerikai állampolgárok jelentkezését, akik jártasak az arab országokkal kapcsolatos ügyekben és az arab kultúrában.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi törvényekkel viszonylag könnyen ki lehet szűrni a drogkereskedőket és a kémeket, de a merényletekre készülő terroristák elfogásához ki kell egészíteni a törvénycikkeket. Azért is szükség van erre, hogy a terroristákat anyagilag, vagy bármilyen módon támogatókra is le tudjanak csapni. A hatályos törvények azt engedik meg, hogy egy bizonyos telefonszámot hallgasson le a hatóság, míg valójában arra lenne szükség, hogy egy bizonyos személy minden hívását és minden lépését figyelemmel tudja kísérni.

Az FBI múlt kedd óta 7700 telefonhívásnak és 47 ezer e-mailen érkezett (www.ifbccfbi.gov) bejelentésnek járt utána. A nyomozás során lassan összeáll a kép, kik voltak pontosan a terroristák, és milyen kapcsolataik vannak. Ashcroft ezt mondta egy tévéinterjúban: "Komolyan azt gondolom, hogy óvatosnak kell lennünk, és tudatosítanunk kell, hogy a terrortámadások lehetősége a jövőben is fennáll". A légitársaságok civilruhás biztonsági embereket fognak alkalmazni a belföldi járatokon is, ebben az FBI minden segítséget megad. Az említett konferencián az FBI vezetője, Robert Mueller elmondta, hogy eddig összesen 49 embert tartóztattak le, akikről azt gyanítják, hogy kapcsolatba hozhatók a támadásokkal. Közülük néhányan mindössze azért kerültek az FBI látókörébe, mert hamis papírokkal érkeztek az országba.

Mueller arról is beszámolt, hogy az FBI várja azok jelentkezését, akik amerikai állampolgárok, jól beszélnek angolul és jártasak az arab országokkal kapcsolatos ügyekben és az arab kultúrában. A jelentkezőknek több éve bejelentett amerikai lakhellyel kell rendelkezniük - írja a Reuters.

[origo]