<P class="MsoNormal">Akár egy évig is eltarthat a WTC romjainak eltakarítása

Vágólapra másolva!
Számítások szerint egy évig is eltarthatnak a romeltakarítási munkálatok New Yorkban. A munkálatokat tovább nehezíti, hogy a romok alá bejutó oxigén felélesztheti a szunnyadó tüzeket.
Vágólapra másolva!

Bár a mentési munkálatok még folynak, múlt szerda óta nem sikerült túlélőt találni a WTC romjai alatt. Hétfő délutánig 5422 embert nyilvánítottak elűntnek New Yorkban. A mentőalakulatok naponta 4000 köbméternyi törmeléket tudnak eltakarítani, azonban ez a szám igen csekély a több mint két és fél millió köbméternyi romhalmazhoz képest. Eddig több mint 50000 tonnát takarítottak el. Ha a munkálatok az eddigi sebességgel haladnak, számítások szerint akár egy évig is eltarthat az összes törmelék eltakarítása. Külön nehézséget jelenthet az is, hogy amikor alagutat fúrnak a roncshalmazba, a bejutó oxigén újraélesztheti a szunnyadó tüzeket és a forró törmeléket.

Időközben továbbfolnyak a munkálatok Washingtonban, a Pentagon épületénél is. Eddig 97 emberi maradványt találtak a romok alatt, ezek közül azonban csupán 11 holttestet sikerült azonosítani. A találatot kapott épületrészt nemrégiben renoválták, így szakértők szerint ha nincs az új, bombabiztos szerkezet, még több ember halt volna meg - írja az ABC News.