Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

<P align="justify">Amerikai szakértők pakisztáni hírszerzőkkel tárgyalnak a háborúról

Vágólapra másolva!
Mintegy ötven amerikai szakértő, köztük a különleges szolgálatok több tagja érkezett Iszlámábádba a péntekre virradó éjszakán, hogy a terroristaellenes háború előkészítésével kapcsolatos együttműködésről tárgyaljon a pakisztáni hírszerző szolgálatok illetékeseivel.
Vágólapra másolva!

Közben hozzávetőleg ezer amerikai katona érkezett az utóbbi napokban Egyiptom területére, hogy részt vegyen az arab országban az október nyolcadikával kezdődő nagyszabású nemzetközi hadgyakorlaton, amely a Bright Star (Fényes csillag) fedőnevet viseli - jelezték nyugati diplomáciai forrásokból az AFP-nek.

Megközelítőleg hetvenezer fő tevékenykedik majd az idén tizenkét ország részvételével zajló, kétévente rendszeresen sorra kerülő manővereken. Az Egyesült Államok húszezer, Egyiptom negyvenezer katonát küld a hadgyakorlatra - közölték ugyanezek a források.

Mások mellett részt vesz a manőverekben Franciaország és Olaszország, továbbá Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Jordánia és Kuvait is. A jelentésben nincs szó az Egyesült Államok ellen intézett, szeptember 11-i terrortámadásokról és a rájuk adandó válaszról, de a készülő válaszcsapás fényében a szokásostól eltérő, különleges jelentőséget kap a nagy erőket megmozgató hadgyakorlat.

A készülő megtorló csapásban az Egyesült Államok hadereje felhasználhatja flottájának indiai-óceáni Diego Garcia támaszpontját, valamint Japánban és Dél-Koreában állomásozó 91 ezer katonáját - írta a katonai készülődésről készített háttéranyagában a francia hírügynökség.

A parányi Diego Garcia szigeten berendezett támaszpont van a legközelebb Afganisztánhoz, ahhoz az országhoz, amely a legvalószínűbb célpontja az amerikai visszavágásnak. E flottabázison tizenöt B-52-es bombázógép állomásozik, és mindegyik 20-20 manőverező robotrepülőgépet ("cirkálórakétát") képes magával szállítani. Vannak a támaszponton F117-es "lopakodó" vadászbombázók is, amelyeket a radarok nem képesek érzékelni.

Az Egyesült Államok a második világháború vége óta folyamatosan tart katonákat Japánban. Jelenleg 54 ezer amerikai katona állomásozik a felkelő nap országának szigetein, e létszámnak több mint a fele Okinava-szigeten. Dél-Koreában jelenleg 37 ezer amerikai katona szolgál. Az Egyesült Államok az ötvenes évek elején részt vett a déliek oldalán a koreai háborúban, és azóta folyamatosan tart katonákat a két Koreát elválasztó fegyverszüneti vonaltól és a demilitarizált övezettől közvetlenül délre eső területeken.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről