Elrendelték az engedély nélküli gépek lelövését

Vágólapra másolva!
Az amerikai alelnök elmondta, hogy Bush elnök a keddi New York-i támadás után elrendelte, hogy lőjenek le minden repülőt, amely engedély nélkül közelíti meg Washingtont.
Vágólapra másolva!

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter szerint kétség sem férhet ahhoz, hogy Oszama bin Ladennek köze volt a keddi terrortámadásokhoz. Rumsfeld mindazonáltal hangsúlyozta: a terrorizmus hálózata sokkal több, mint egyetlen ember. Az Egyesült Államok nem fogja annyiban hagyni, hogy egyes országok menedéket nyújtsanak a terrorista szervezeteknek - tette hozzá a Pentagon vezetője, aki a válaszlépések kimunkálása céljából a hét végét George Bush elnökkel és a Fehér Ház más vezető munkatársaival együtt a Camp David-i elnöki rezidencián töltötte.

Dick Cheney amerikai alelnök, az NBC téváhálózatnak adott nyilatkozatában egyebek közt elmondta: George Bush elnök közvetlenül a New York-i Világkereskedelmi Központ, majd a washingtoni Pentagon ellen elkövetett keddi terrorcselekmény után elrendelte: lőjenek le minden olyan polgári, kereskedelmi repülőgépet, amely engedély nélkül megközelíti Washingtont.

E kiadott elnöki parancs végrehajtására már nem volt szükség a továbbiakban - tette hozzá Cheney. Az alelnök szerint az ilyen szörnyűséges helyzetben helyénvaló ennek a parancsnak a kiadása: ha az eltérített gép nem hajlandó irányt változtatni és a kívülről érkező felszólításnak eleget tenni, akkor a még nagyobb emberáldozatok elkerülése érdekében, végső intézkedésként, le kell lőni.

Cheney nyilatkozott az amerikai gazdaság kilátásairól is, és úgy vélekedett: az amerikai gazdaság ez év végén ismét fellendülést mutat majd. Azt azonban, hogy mit fognak tükrözni a harmadik negyedév adatai, miközben az Egyesült Államokat háborúba kényszerítette a nemzetközi terrorizmus, ma még nem lehet megmondani.

Colin Powell amerikai külügyminiszter sajtónyilatkozatban hangoztatta: bízik a pakisztáni erőfeszítések - az Afganiszztánhoz intézett pakisztáni felszólítás - hathatósságában. Egyúttal - a közel-keleti térség átfogó helyzetére tekintettel - megerősítette azt a washingtoni álláspontot, miszerint fel kellene újítani az izraeli-palesztin párbeszédet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!