Összehangolt támadás indult Gáza ellen

Vágólapra másolva!
Az izraeli katonaság szombaton a levegőből, tengerről és szárazföldről egyidejűleg mért csapásokat a Gáza-övezet északi, déli és központi részén lévő palesztin állásokra, hét személy megsebesült.
Vágólapra másolva!

Az AFP által említett palesztin források szerint Gáza városában izraeli helikopterek rakétákkal lőtték a palesztin biztonsági erők állásait. Ennek a támadásnak három sérültje van, az egyik súlyos. A gázai-egyiptomi határ menti Rafahban izraeli csapatok harckocsi-elhárító rakétákkal támadták a palesztinok állásait, szintén három embert sebezve meg. Végül a Nuszeirat menekülttáborban lévő palesztin pozíciókat izraeli hadihajók ágyúzták, ami egy sérülttel járt az AFP szerint.

Simon Peresz izraeli külügyminiszter szombat este vagy vasárnap reggel újabb megbeszélésre készült Ariel Saron miniszterelnökkel, hogy még egyszer megpróbálja kicsikarni a hozzájárulását Jasszer Arafat palesztin elnökkel tervezett találkozójához. Igor Ivanov orosz külügyminiszter péntek este hasztalan igyekezett telefonon rábeszélni Saront, hogy engedélyezze Peresznek a találkozót. Saron pénteken megtiltotta Peresznek a megjelenést az (izraeli rádió szerint a gázai repülőtéren vasárnapra kitűzött) megbeszélésen, mert "alkalmatlannak" találta az időpontot az Egyesült Államok ellen kedden elkövetett terrormerényletek után.

Az ENSZ közel-keleti békekoordinátora szombati közleményében kifejezte változatlan reményét, hogy a Peresz-Arafat találkozó "mielőbb megtartható". Terje Roed-Larsen, aki péntek éjjel beszélt Peresszel, majd Arafattal, hangsúlyozta: a palesztin elnök megfogadta: "olyan utasítást ad a palesztin biztonsági szolgálatok összes részlegének, hogy tegyenek eleget az Izraellel aláírt valamennyi megállapodásnak és gátoljanak meg bármiféle erőszakot". Peresz az erőszak csillapítását szabta feltételül Arafattal való találkozójához.

Az amerikai külügyminiszter pénteken hangsúlyozta, mennyire fontosnak tartja a találkozót. Colin Powell pénteken kifejezte reményét, hogy a "hamarosan létrejönnek a feltételek a találkozó megkezdéséhez", bár megjegyezte: a keddi események "alapjában változtatták meg a terrorizmus és a terrorcselekmények megítélését". Az AP szerint George Bush elnök telefonon közölte Saronnal: az Egyesült Államok a tűzszüneti tárgyalások rövid időn belüli felújítását akarja, mert ez segítené az iszlám szélsőségesek elleni, az arab országokat is magába foglaló, széles koalíció összekovácsolására irányuló törekvését.