Az [origo] olvasóit is megdöbbentette a tragédia

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok ellen irányuló terrortámadás kezdetétől rengeteg olvasói levelet kapott az [origo]. A többség megdöbbenését fejezte ki, mások összefogásra buzdítottak, de volt, aki szerint a terrorizált népeknek nem volt más eszköz a kezükben az Egyesült Államokkal szemben. Az alábbiakban ízelítőt adunk olvasóink véleményéből.
Vágólapra másolva!

A legtöbben megdöbbenésüknek adtak hangot. "Egész nap néztem a TV-t, és valahogy még mindig úgy tűnt, hogy filmet nézek, amelyik egy terrorista akcióról szól. Valahogy nem tudott leesni a tantusz. Később elmentem a sarki délibe (kis közért). Volt ott egy férfi, aki ma nem ment dolgozni. A World Trade Centerben dolgozott. A barátai ébresztették telefonon délben. Egy másik hölgy pedig ki lett tessékelve egy kórházból, ahol reggelre volt kiírva operációra, mert kellett a hely a sebesülteknek. Ilyet még nem éltem át. Csak estére állt össze bennem a kép: Manhattan-t néhány érzelem- és életenergiamentes illető átalakította örökre. És én még sosem voltam a World Trade Center tetején, pedig két éve élek New York-ban" - írta egy kint élő magyar.

"Iszonyatos volt látni élőben az egészet a CNN-en. Tisztára olyan volt, mint a Függetlenség Napja, de itt minden valódi volt. Hihetetlen. És közben a rongyfejűek meg örömünnepet ültek az utcán. Durva, nem? Én nem azt mondom, hogy Amerika a makulátlan herceg a fehér lovon. De ha most felderít valamit, és katonailag odacsap, szerintem hülye, aki ellenezni fogja. Most tényleg minden joga megvan rá. Van néhany ember a világon, aki csak a hatalom és a fegyver szavát érti. A demokráciákat azonban nehezen lehet rávenni, hogy így beszéljenek. Most mégis ezt kell tenni. Kíméletlenül" - véli valaki.

"Gusztustalannak találom azt, hogy Palesztinában az utcán több tízezer ember szörnyű halálát ünnepelték az emberek. Amíg a világon ilyen előfordulhat, addig számítani lehet ilyen terrorcselekményekre. Őszintén sajnálom az összes embert. aki e szörnyű esemény áldozata. Függetlenül attól, hogy amerikaiak vagy sem. Hisz ilyen sok nemzetiségű országban az elkerülhetetlen volt, hogy más nemzetiségű emberek megsérüljenek. Őszintén sajnálom."

Többen attól félnek, hogy kitör a harmadik világháború. "Nem törhet ki a 3. világháború, mert a varsói egyezmény felbomlott. Nem akarok hülyeséget írni, de Nostredamus megjósolta, hogy a világ egy 27 éves háború után fog kipusztulni, de ha nem is pusztul ki, akkor nagyon kevesen éljük túl. (Remélem, nem ez a háború lesz.)" - írta egyik olvasónk.

"Az én véleményem az, hogy Bush biztosan nem fogja annyiban hagyni a dolgokat és ha kell, háborút is fog indítani! Csakhogy nem tudják kideríteni, hogy kik lehetnek az elkövetők. Itt már több verzió is kialakult: sokan bin Ladenre gondolnak, de felvetődött már az is, hogy más országok is bűnrészesek lehetnek ez ügyben. Senki, még az elnök sem tud semmi biztosat! És ha Ő nem tud, akkor ki tudhat? Nem tudom, hogy mit fognak kitalálni az amerikaiak válaszképpen, de háborút nem szeretnék, mivel akkor a magyaroknak is harcba kellene vonulniuk. Mint tudjuk, ez teljesen felborítaná országunk életét. Síró özvegyek és csonka családban felnövő gyermekek. Ezt szerintem senki nem szeretné" - féltik mások Magyarországot is.

Sokan úgy látják, az Egyesült Államok túl messzire ment, és az elkövetőknek már csak a drasztikus megoldások maradtak. "Minden részvétem az amerikaiaké. Ezzel együtt van némi tanúsága ennek a terrortámadásnak: úgy tűnik, senki nem játszhatja bűntetlenül a Teremtő szerepét. Maximálisan elítélem a módszert, de azt is látni kell, hogy a lebombázott, terrorizált népeknek nincs más eszköz a kezükben."

"Amerika eddig is azt támadott meg, akit akart. Mióta az Orosz Medve megdőlt, áttvették az Isten szerepét. A "jókat" jutalmazzák, a "rosszakat" büntetik. Úgy gondolom, ez így nincs jól. A világ ura a jó Isten, nem pedig Amerika. Ezt nem árt jól megjegyezni! Most a gyásznak és a lelkiismeret vizsgálatának ideje van, nem pedig a bosszúnak. A western filmek kora lejárt" - vélik az olvasók.

És van, aki mindenben csak a pozitívumot látja: "Szerintem előnye is van ennek a tragédiának. Ne értsen senki félre, szeretem Amerikát. Az előny, amiről beszélek, a világ nemzeteinek nagy részéről szól. Mégpedig olyan mértékű összetartást láthatunk, sok-sok nemzet között, amilyet soha. Szerintem ez csodálatos dolog! Az nemzetek nagy részének szinte első dolga volt, hogy jobbkezét nyújtsa Amerikának, minden formában. Hihetetlen! És egyúttal csodálatos dolog. Emberek vagyunk ebben a világban, összetartozunk valamennyien. Mindazonáltal a legmélyebben együttérzek Amerika népével, osztozok gyászában. Szép gesztus az is, hogy Budapesten fekete zászlókat tűztek ki."

[origo]