Az FBI Németországban is talált nyomokat

Vágólapra másolva!
Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) közölte, hogy a New York-i és washingtoni merényletek tucatnyi öngyilkos elkövetőjét azonosították. Robert Mueller FBI-főnök szerint a nyomozók több cinkos kilétét is felderítették. A 2000 szálon folyó nyomozás Németországra is kiterjedt, ugyanis lehetséges, hogy az kamikaze-pilóták egyike átmenetileg Hamburgban élt. A német rendőrség házkutatást tartott két gyanús arab lakásán, majd a főügyész saját hatáskörébe volta az ügyet.
Vágólapra másolva!

Az FBI-főnök közölte: eddig senkit nem vettek őrizetbe vételekre, de a tettestársak utáni nyomozás teljes erővel folyik. Több embert is kihallgattak, akiket a bevándorlási rendelések megsértése miatt tartanak fogva.

Florida és Rhode Island szövetségi államokban és Boston városában a rendőrség vett őrizetbe embereket a merényletekkel összefüggésben, őket azonban nem gyanúsítottként, hanem tanúkként kezelik. Az FBI emberei megszálltak és átvizsgáltak egy bostoni szállodát, ahol a merénylők nyomai után kutattak.

John Ashcroft amerikai igazságügy-miniszter szerint a merénylegekhez használt repülőgépeket egyenként 3-6 terrorista kerítette hatalmába. Ők késekkel voltak felfegyverkezve és egyes esetekben pokolgépes robbantással fenyegetőztek. A géprablók közül néhányan az Egyesült Államokban pilótakiképzésen vettek részt. Az igazságügy-miniszter megerősítette, hogy a washingtoni Fehér Ház és az Air Force One nevű elnöki különrepülőgép is a merénylők célpontjai között szerepelt.

Hamburgban a rendőrség tüzetesen átvizsgált egy lakást, amelyben egykor két olyan férfi lakott, akik 2000 júliusától 2001 januárjáig Floridában tartózkodtak és közük lehet a merényletekhez. A Hamburger Abendbatt című német esti újság úgy értesült, hogy az egyik, 33 éves férfinek volt pilótajogosítványa, és lehetséges, hogy ő irányította annak a két repülőgépnek az egyikét, amelyek kedden a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) tornyaiba csapódtak.

Az Egyesült Arab Emírségek televíziója arról számolt be, hogy az Egyesült Államokban azonosított férfiak közül kettő szaúd-arábiai útlevéllel és az emírségekben kiállított nemzetközi jogosítvánnyal rendelkezett. Ők bérelték azt az autót, amelyet a nyomozók a bostoni repülőtér közelében találtak. Erről a repülőtérről indult kettő azok közül a gépek közül, amelyeket a légi kalózok gyilkos lövedékként használtak.

Nyomoznak a német hatóságok

A német szövetségi főügyész csütörtökön saját hatáskörébe vonta a nyomozást annak a két férfinak az ügyében, akik korábban Hamburgban laktak, és a jelek szerint közük volt a keddi terrorista akciókhoz, nevük ugyanis rajta van a New York-i World Trade Centerbe fúródott egyik repülőgép utasainak jegyzékén.

Kai Nehm főügyész döntése előtt a hamburgi rendőrség csütörtökre virradó éjszaka átkutatott egy lakást a Hanza-város Harburg kerületében. Az amerikai és a német bűnüldöző hatóságok értesülése szerint a Marienstrasse egyik házában lakott idén tavaszig két arab férfi. Tavaly júniusban mindketten Floridába utaztak, és ott elvégeztek egy pilótatanfolyamot. Az illetők januárban tértek vissza Hamburgba, majd egy hónappal később kiköltöztek a szóban forgó lakásból. Ezután föltehetően visszatértek az Egyesült Államokba. Egy floridai bárban állítólag még múlt pénteken is látták őket.

A német ARD televízióban megszólaltatott FBI-ügynök fénykép alapján fölismerte az egyik férfit, aki Mohammed Eta néven mutatkozott be neki. A Marienstrassén álló bérházban is emlékeznek a különös lakókra". Mint az egyik szomszéd az ARD-ben elmondta, két évvel ezelőtt történt beköltözésekor "az arabok már a házban laktak. Mindegyikük szakállt viselt. Körülbelül fél évvel ezelőtt aztán elköltöztek innen". A hamburgi lakást éjszaka átkutató rendőrök egyelőre nem bukkantak értékelhető nyomra. Ennek oka mindenekelőtt, hogy a tulajdonos időközben felújította, kifestette a lakást, amely február óta üresen áll. A szomszédos házban a rendőrség őrizetbe vett egy muzulmán nőt, akit lefüggönyözött rendőrautóban vittek el, hogy tanúként hallgassák ki.