Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Világszerte rendkívüli intézkedések követték az USA elleni terrortámadásokat

Vágólapra másolva!
Kedden, helyi idő szerint kilenc óra körül, egymás után alig 18 perccel két utasszállító repülőgép csapódott be a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba. A terrortámadást több másik követte. Az amerikai elnök szinte körberepülte az államokat. Leállítoitták a repülőforgalmat, készültségbe helyezték az amerikai flottát. Izrael is lezárta légterét, és rendkívüli kormányülést hívott össze, a palesztinok ünnepeltek, brüsszelben összeült az Atlanti Tanács: az [origo] összeállítása a merényletek utáni rendkívüli intézkedésekről.
Vágólapra másolva!

A merényletek miatt bezárták az összes repülőteret, leállították az összes repülőjáratot. A nap folyamán az összes belföldi kereskedelmi légijárat biztonsággal földet ért, ami eloszlatja azokat a félelmeket, hogy esetleg további repülőgépek lehetnek légikalózok hatalmában - jelentette a Reuters. A repülési tilalom idején még 22 nemzetközi járat tartott az Egyesült Államok felé. Ezek kivételesen leszállási engedélyt kaptak amerikai földön. Ezután lezárták a kanadai-amerikai határt is.

New Yorkhoz és Washingtonhoz rendelték az amerikai atlanti flotta repülőgép-hordozóit, hogy légvédelmi fedezetet nyújtsanak az ország politikai és gazdasági fővárosának. A flotta rakétacirkálókat és rombolókat, valamint kórházi hajókat is küldött New Yorkhoz - közölte egy haditengerészeti szóvivő, hozzátéve, hogy az atlanti-óceáni flottát a legmagasabb fokú készültségbe helyezték.

New Yorkban az összes orvost és ápolónőt a kórházakba rendelték. A lakosok százszámra mennek a klinikákra, hogy vért adjanak a sebesültek ellátásához. "Az embereket beton és korom borítja, sokakat a szerteszért repülő tárgyak találtak el" - mondta egy kórházi illetékes. A Bellevue-kórház szóvivőnője szerint a New York-i klinika dolgozói még egy ilyen méretű terrorcselekményre is fel vannak készülve.

Florida, Nebraska, Washington: az elnök útja a támadások után

Az állami hivatalok legfelsőbb vezetői és a legmagasabb szintű politikusok, valamint Bush elnök felesége Laura, a biztonsági szolgálatok - a Federal Emergency Management Agency ellenőrzése alatt álló titkos helyen tartózkodtak. A terrortámadások után röviddel az elnök a floridai katonai légibázisra utazott, majd gépe a Nebraska állambeli Offutt légitámaszponton, az amerikai légierő stratégiai parancsnokságának légi kikötőjében szállt le.

Az elnök videó-távkonferenciát tart vezető kormányzati tisztségviselőkkel és felvette a kapcsolatot külföldi vezetőkkel is, majd a légierő Nebraska állambeli stratégiai parancsnokságáról helikopteren tért vissza Washingtonba, helyi idő szerint kedden délután.

A palesztinok ünnepeltek

Az Amerika-ellenes merényletek hírét levegőbe leadott örömlövésekkel fogadták libanoni palesztin menekülttáborok lakói. Az AFP helyszíni tudósítója szerint főleg a dél-libanoni Ain-Helouéban és bejrúti satilai táborban ünnepeltek. A Satila közelében lévő Burzs Barazsne táborban tűzijátékkal fogadták a terrorakciót, és Amerika-ellenes jelszavakat skandáltak.

Hasonlóan fogadták a hírt a Jordán folyó nyugati oldalán. Nabluszban több százan édességeket osztogattak az utcákon és Oszama Bin Ladent, az Egyesült Államok által évek óta körözött terroristát éltették. Ugyancsak ünnepeltek a palesztinok Kelet-Jeruzsálem arab negyedeiben is.

Rendkívüli intézkedések és kormányülések világszerte

Az Egyesült Államok elleni terrortámadások megvitatására a késő esti órákban Brüsszelben összeült az Atlanti Tanács - közölte Lord Robertson főtitkár. Az Európai Unió külügyminiszterei szerdán találkoznak Brüsszelben. A megbeszélés témája természetesen az Egyesült Államok ellen indított terrorakció lesz.

Rendkívüli izraeli kormányülést hívott össze a miniszterelnök Ariel Saron, az egész ország izgatottan várja, hogy milyen intézkedések lépnek életbe - nyilatkozta Óvári János tel-avivi magyar nagykövet az [origo]-nak. Eddig egy utasítás született, ennek eredményeképpen az összes külföldi izraeli külképviseletet bezárták. Izraelben mindenkit sokkolt az Amerikában történt szörnyű cselekmények, ilyen mértékű terrorista támadásra még soha sem volt példa - mondta a nagykövet. A mai nap egyébként nyugalomban telt Izraelben, a palesztinok és a zsidók között nem voltak konfliktusok, általános mozgósítás sem várható egyelőre - jelentette ki a diplomata.

Tony Blair brit kormányfő válságértekezletet hívott össze, miután sürgősen visszatért egy brightoni szakszervezeti tanácskozásról Londonba. Hasonló ülést hívott össze Prágában Jaroslav Tvrdik cseh védelmi miniszter.

Oroszországban készültségbe helyezték az északi-tengeri flottát. Terrortámadásoktól tartva rendkívüli készültséget rendeltek el Csecsenföldön és a többi észak-kaukázusi területen. Megerősített biztonsági intézkedéseket léptettek életbe az orosz kikötőkben is. Moszkvában egyenlőre az amerikai követség védelmét erősítették meg kiemelten: a biztonsági erők lezárták a külképviselethez vezető utcákat is.

Spanyolország leállította az Egyesült Államokba irányuló repülőjáratait, illetve a New York-ba, Chicagóba és Miamiba tartó gépeknek visszatérési parancsot adtak a madridi repülőtéri hatóságok. A Barcelona-New York járatot egy kanadai légi kikötőbe irányítottak át. A portugál kormány teljes harckészültséget rendelt el a katonai bázisokon, megerősítette nagykövetségeinek és repülőtereinek biztonságát.

Ukrajnában felfüggesztették valamennyi katonai repülőgép felszállását. Romániában sürgős ülésre hívták össze az ország legfőbb védelmi tanácsát. A Bukarestbe akkreditált amerikai diplomaták arról döntenek, hogy bezárják-e a nagykövetséget vagy sem. Augusztusban ugyanis a szófiai amerikai képviseletet öt napra bezárták, hogy ellenőrizzék a biztonsági rendszereket különböző "közel-keleti fenyegetések" után.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről