"A 84. Emeletről menekültem ki a támadás idején" - a WTC elleni támadás egy túlélője nyilatkozott az

Vágólapra másolva!
"A 84. emeleten voltam a robbanás idején" - mesélte a támadás egy túlélője az [origo]-nak. Charles Balazs sérülés nélkül kijutott a World Trade Centerből, de a látottak rettenetesen megviselték.
Vágólapra másolva!

"Abban az épületben voltam, amibe a második repülőgép csapódott be. Ez volt a szerencsém, így élhettem túl." - mesélte az [origo]-nak a 63 éves férfi. "Éppen az irodámban az üzenetrögzítőmet hallgattam le, amikor dörgést hallottam. Először azt hittem, valaki hülyéskedik, és csak ijesztgetik az embereket. Nem hallatszott erősen az első épület robbanása. Hamarosan kiabálni kezdtek a folyosón: Mindenki kifelé! Azonnal kifelé! Ekkor már gondoltam, robbanás történhetett, de ekkora katasztrófára nem gondoltam. Fogtam a csomagjaimat, és lementem a liften. A házból kilépve láttam meg, a másik épület lángokban áll."

A Charles Balazs csak a World Trade Centerből kilépve tudta meg, micsoda katasztrófa történt. "Mindkét épületből rohantak kifele az emberek. A már lángoló torony ablakaiból néhányan kiugrottak az utcára. Ekkor vettem észre, hogy egy repülőgép közelít a másik épület felé. Lerohantam a metróaluljáróba, a második becsapódást már nem láttam, csak hallottam a hatalmas robbanást."

Charles Balazs úgy emlékszik, az emberek teljesen tanácstalanok voltak, sokan pánikba esve rohantak az utcán. "A metróban viszont a robbanás után viszonylag nyugalom volt, néhányan sírtak és kiáltottak, de a felszínen teljes volt a felfordulás." A helyszínre a rendőrök 15 perccel a robbanás után érkeztek, a mentők viszont csak később, mintegy húsz perccel a második becsapódás után kezdték ellátni a sérülteket. Mr. Balazs nyugodtan elhagyhatta a környéket, a felfordulásban senki sem kérdezte hova tart, mit látott, és nem is mondta neki senki, tulajdonképpen mi történt.

"A robbanás környékét teljesen lezárták, körülbelül 2 négyzetkilométeres területről mindenkit kilakoltottak, Manhattan-nek abba a részébe most senki sem léphet be. A város többi részében nyugalom van, az élet normálisan megy tovább, az iskolákban folyik a tanítás, a metró is működik."

Charles Balazs akkor is a World Trade Centerben volt, amikor 1993-ban követtek el robbantásos merényletet az épület ellen. "A mostani támadás sokkal szörnyűbb volt. A szívem majd kiugrott a helyéből, az ijedtségen még most sem vagyok túl, és nagyon szerencsés vagyok, hogy sérülés nélkül kijutottam az épületből."

[origo]