A tudósok szerint a Szaharából származó vírus okozta a száj- és körömfájást

Vágólapra másolva!
A tudósok legújabb kutatásai szerint a brit száj- és körömfájást egy olyan vírus okozta, amely a Szaharából származó porfelhőben jutott a kontinensre. A felmérések szerint februárban tört ki egy hatalmas porfelhő a Szaharában, amely néhány nap múlva elérte Nagy-Britanniát. A járvány egy héttel később tört ki.
Vágólapra másolva!

A brit száj- és körömfájás járvány többmilliárd font veszteséget okozott Nagy-Britannáinak. 200 farmer mintegy négymillió szarvasmarháját kellett levágni.

Bár a kutatók állítása megdöbbentőnek tűnik, többen aggódnak amiatt, hogy ha az elmélet helyes, bármikor újabb járvány törhet ki. Sőt, a kutatók szerint hasonló vírusterjedés miatt pusztulnak a korallzátonyok a Karib-tengernél, és ugyanígy jutott el egy vírus Puerto Ricóba, ahol hirtelen rengeteg asztmás megbetegedést regisztráltak.

A tudósok annyira igazoltnak látják elméletüket, hogy Floridában a múlt hónapban tartottak egy megbeszélést, mely során felvetették, hogy behatóbban kellene vizsgálni a porfelhőkben lévő kórokozókat. Így megállapíthatnák, a Szahara mely részét kell veszélyesnek minősíteniük - írta a brit Observer című lap.

A kutatók szerint a Szaharából érkező vírus azért veszélyes, mert ott még nincs megfelelő csatornázás, szeméttárolás, így szabadon terjednek a kórokozók.

A Szaharában is regisztrálták a száj- és körömfájást okozó vírust, épp olyat, mint amilyen Nagy-Britanniában is óriási pusztulást végzett.