Finomítanak Izrael minősítésén Durbanban

Vágólapra másolva!
Az EU-tagállamoknak megfelel a Durbanban zajló fajgyűlölet elleni ENSZ-értekezleten megújított határozattervezet. Húsz állam képviselőtestülete ülésezett, hogy eldöntsék, elfogadható-e az újraszerkesztett, a közel-keleti helyzet megítélésével foglalkozó nyilatkozat, amit csütörtök hajnalban készítettek el a dél-afrikai házigazdák.
Vágólapra másolva!

Az dél-afrikaiak ma hajnalban dolgozták ki a végső tervezetet az európai, afrikai és arab küldöttségek felkerésére, mert az éjszaka folyt tárgyalás félbeszakadt, miután a küldöttségek nem tudták megtalálni azokat a szavakat, amelyek nem teszik egyenlővé a cionizmust a rasszizmussal. Izrael és az Egyesült Államok már hétfőn otthagyta az értekezletet az Izraellel szembeni gyűlölködő nyelvezet miatt. (Izraelt rasszista államnak nevezték) Tegnap közölte Franciaország is, hogy az Európai Unió elhagyhatja a konferenciát, amennyiben az arab országok ragaszkodnak a követelésükhöz.

A szöveg végső változata nem ismert, így nem lehet tudni, mennyire sikerült elkerülni a cionizmust és a konferencia másik feszültségforrását, a rabszolgaságot érintő részeket. Az EU-nak mindenesetre megfelelt az új szövegtervezet. Európai források szerint az arab országok számára már nem annyira elfogadható. Az arab küldöttek egy része továbbra is ragaszkodik követeléséhez, hogy Izraelt minősítsék rasszista államnak.

A BBC tudósítója, Barnaby Phillips azt állítja, hogy a jelek szerint ezek a békítő kísérletek sikeresek lesznek, noha a tárgyalások még mindig nagyon óvatosan folynak.

[origo]