Készültség Csecsenföldön

Vágólapra másolva!
Tíz éve kiáltotta ki egyoldalúan függetlenségét Csecsenföld. Ezért megerősítették a katonai és rendőri ellenőrző posztokat az orosz erők a köztársaság egész területén, és lezárták a fővárosba, Groznijba vezető utakat. Lázadók öltek meg egy helyi lakost, mert a Moszkvához lojális ügyészség sofőrje volt.
Vágólapra másolva!

Az orosz csapatok készültségben vannak, és megerősítették a katonai és rendőri ellenőrző posztokat Csecsenföldön. A biztonsági intézkedésekre azért került sor, mert a szakadárok ezen a napon ünneplik "Icskeria függetlenségének" 10. évfordulóját.

A köztársaság elszakadását 1991. szeptember 6-án kiáltotta ki egyoldalúan Dzsohar Dudajev akkori elnök.

Ahmad Kadirov hivatalos, oroszbarát csecsen vezető nem tart attól, hogy a szakadárok tömeges akciókkal készülnének a függetlenség napjának "megünneplésére". Szerinte a fegyveresek ma már csak a külföldről, bizonyos iszlám államokból kapott pénzért harcolnak - írja az MTI.

Gennagyij Trosev tábornok, az észak-kaukázusi katonai körzet parancsnoka az évforduló előtt élesen bírálta Kadirovot és környezetét, tehetetlenséggel vádolva őket. Szerinte a hivatalos csecsen vezetés tevékenysége gyakorlatilag a pénzkérésben merül ki. Trosev azt ajánlotta a csecsen vezetőknek, hogy az eddigieknél utazzanak többet köztársaságuk területén.

Egy katonai konvoj elleni bombatámadásban két orosz katona halt meg.

Moszkvához lojális sofőr halála

Megöltek egy helyi lakost a csecsen felkelők, mert együttműködött az orosz hatóságokkal.

Umar Ibragimov, a körzeti ügyészség sofőrjét a Germencsuk falubeli otthonában szerdán ölték meg, írta az Interfax, a Sali körzeti ügyészségre hivatkozva.

A csecsenül beszélő egyenruhások betörtek házába, majd megölték Ibragimovot. A vizsgálat folyamatban van.

[origo]

Korábban:

Robbanás a csecsenföldi kormány épületében

Orosz katonákat mészároltak le Csecsenföldön

Orosz helikoptert lőttek le Csecsenföldön