<P class="MsoNormal">Titokban fegyverkeznek a macedónok

Vágólapra másolva!
Miközben az albán lázadók fegyvereit megpróbálja begyűjteni a NATO, a macedón hadsereg fegyvereket vásárol. Egy brit lap szerint a macedón kormánycsapatok ősszel átfogó háborút akarnak indítani az albánok ellen.
Vágólapra másolva!

A térségben tartózkodó NATO megfigyelők az elmúlt héten négy, katonai berendezésekkel és pótalkatrészekkel megrakott, teherszállító repülőgép titkos érkezését észlelték a Szkopje közeli Petrovac repülőterén. A NATO-források szerint valamennyi repülőgép Kelet-Európából érkezett nem sokkal azután, hogy egy Antonov óriás teherszállítógép szállt le ugyanott Ukrajnából, fedélzetén vélhetőleg orosz SA-13 légvédelmi rakétarendszerekkel. A repülőgépek érkezése egybeesik azokkal a jelekkel, amelyek arra utalnak, hogy a macedón belügyminisztérium különleges rendőregységeket és félkatonai csoportokat készít fel egy új támadó műveletre az albánok által ellenőrzött területek ellen - írta a The Sunday Times brit lap.

Szakértők szerint a fegyverbegyűjtést végző NATO-erők keveset tudnak tenni annak érdekében, hogy megállítsák a katonai szállítmányok érkezését. A macedón hadsereg egyetlen kötelezettséget vállalt a Lényeges begyűjtés misszió idejére, azt, hogy kívül marad azon az ütközőövezeten, amelyet a Nemzeti Felszabadítási Front (UCK) gerillái és a közötte hoztak létre. NATO-tisztek ugyanakkor megerősítették, hogy a macedón hadsereg a Szuhoj-25 bombázói által végrehajtandó éjszakai repülésekkel megsérti a szkopjei vezetés és az észak-atlanti szövetség közötti megállapodást.

A brit lapban megszólaló hírszerzési szakemberek annak a félelmüknek adtak hangot, hogy a macedón hadsereg a bombázó egy olyan új, izraeli repülési elektronikával felszerelt változatának beszerzésére készül Grúziából, amely a légitámadások maximális pontosságát segíti.

Tim Ripley, a Jane's Defence Weekly brit katonai szaklap elemzője kijelentette: a macedóniaiak keményen készülnek, a gépekkel végrehajtott gyakorló repülések óránként több ezer dollárba kerülnek. Ripley szerint a NATO távozása után a harcok kiújulására lehet számítani, ami "véres patthelyzethez" vezet, mivel a macedónok túlbecsülik saját katonai képességüket, és az albán lázadók sokkal jobban fel vannak fegyverezve, mint ahogyan azt a NATO hivatalosan elismeri.