Az amerikaiak a bászrai repteret bombázták

Vágólapra másolva!
Irak egyik nemzetközi repülőterének radarberendezését támadták amerikai F16-osok. A Pentagon szerint a civil forgalmat is lebonyolító repülőtér radarja katonai célokat is szolgált. Bagdad elismerte a bombázást.
Vágólapra másolva!

Vasárnap az amerikai légierő lebombázott egy radarberendezést a bászrai nemzetközi repülőtéren - jelentette a CNN. Az amerikaiak szerint a berendezés azt a célt szolgálta, hogy az irakiak nyomon követhessék a déli repüléstilalmi övezetet felügyelő brit és amerikai repülőket.

A Pentagon illetékesei szerint a bászrai repülőteret kettős - civil és katonai - célra használták. "A megfelelő fajta bombákat használtuk, hogy elkerüljük a fölösleges rombolást" - közölte a Pentagon egyik munkatársa. Bagdad elismerte a bombázást.

Az amerikai szakértők szerint a radarberendezés képes volt 250 kilométeres távolságból is észlelni a repülőgépeket. A radar segítségével az iraki légvédelem már a kuvaiti légtérben haladó szövetséges gépeket is nyomon tudta követni, jóval azelőtt, hogy azok beléptek volna Irak felségterülete fölé.

A radart este fél kilenc körül rombolták le, F16-os gépekről kilőtt precíziós bombákkal. Korábban Tommy Franks tábornok az amerikai erők helyi parancsnoka engedélyt kért kormányától, hogy több napon át kemény csapásokat mérhessen az iraki légvédelmi rendszerre. A kérést elutasították.

Irak nem ismeri el a repüléstilalmi zónák jogosságát, és számos alkalommal (1998 óta 1010-szer) nyitott tüzet a szövetségesek gépeire. Az ilyen támadások az utóbbi időkben megsokasodtak, kiváltva a brit-amerikai erők ellencsapásait. A szövetségesek az elmúlt egy hétben harmadszor lőtték az irakiak légelhárításának különálló elemeit - írja a CNN.

Korábban:

Eltűnt egy amerikai robotrepülőgép Irak fölött