Pánik Lettországban egy reklám miatt

Vágólapra másolva!
Az egyik legnagyobb lettországi pénzintézet az eurót népszerűsítő reklámjával óriási pánikot idézett elő. A hirdetés közreadói szerint ügyes reklámfogásról volt szó.
Vágólapra másolva!

Országos pánikot okozott az egyik legnagyobb lettországi bank az írott és az elektronikus médiában is megjelentett reklámjával. A reklámban a pénzügyi reform kifejezést használták, amitől az ország lakossága retteg, mert a Szovjetunió fennállásának idején annyiszor kellett már tapasztalnia annak negatív hatásait. A hirdetésben egészen pontosan ez hangzott el: "készüljön föl a pénzügyi változásokra". A reklám viszont azért készült, hogy megkezdje hozzászoktatni a lett lakosságot is az Unióban beveztésre kerülő új fizetőeszköz, az euró gondolatához.

A reklám bemutatása illetve megjelentetése után hamarosan tömegek rohanták meg a pénzintézeteket, hogy megtakarított pénzüket dollárba váltsák át, elkerülendő valami újabb gyanús reform hatásait. "Hétfő óta folyamatosan csörögnek a telefonjaink, és mindenki arról szeretne információt kapni, mi történik a kormányban" - mondta a lett állami televízió elnökasszonya. Azt is hozzátette, hogy véleménye szerint csupán ügyes reklámfogásról van szó - írja a la Repubblica.