A szerb szocialisták a Vajdaság autonómiáját fékeznék

Vágólapra másolva!
A (még mindig) Slobodan Milosevic vezette Szerbiai Szocialista Párt (SPS) kedden arra figyelmeztetett, hogy a Vajdaságban egyre ingatagabb a helyzet, aminek beláthatatlan következményei lehetnek. Kasza József szerb miniszterelnök-helyettes megkérdőjelezte a szocialisták erkölcsi jogát bármiféle figyelmeztetésre a Vajdasággal kapcsolatosan.
Vágólapra másolva!

Szakértői csoport alakult Vajdaság alaptörvényének kidolgozására

Az SPS közleménye szerint Nenad Canak, a vajdasági parlament elnöke személyesen azt ajánlotta Milan St. Proticnak, hogy legyen az ő különtanácsadója nemzetközi ügyekben, s ez óhatatlanul különválasztja a Vajdaságot a Jugoszláv Szövetségi Köztársaságtól. (St. Proticot, a szerbiai demokratikus erők egykori vezéralakját a minap váltotta le a jugoszláv kormány washingtoni nagyköveti posztjáról, mert nem tanúsított diplomatához méltó magatartást.) "Az SPS arra figyelmezteti a DOS-os kormányzatot, "ha idejekorán nem rendezi a vajdasági kérdést, akkor ennek a közeljövőben katasztrofális következményei lehetnek az államra és a népre nézve" - áll a szocialista párt közleményében.

Kasza József szerbiai miniszterelnök-helyettes a közleményre reagálva elmondta: a szocialistáknak erkölcsi joguk sincs bármire is figyelmeztetni a Vajdasággal kapcsolatosan. "A szocialisták uralma alatt szüntették meg Vajdaság autonómiáját. Több mint száz különböző törvény törlésével, illetve módosításával teljesen degradálták a tartomány alkotmányos jogait, s minden lehetőt megvontak tőle" - mondta a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke.

Kasza József elhamarkodottnak és meggondolatlannak tartja Canak döntését, hogy tanácsadói állást ajánlott Milan St. Proticnak. A vajdasági magyar politikus nehezményezte, hogy Canak nem konzultált erről a koalíciós partnerekkel, s "azokkal a társakkal, akikkel együtt ki akarja vívni Vajdaság autonómiáját". A szerbiai miniszterelnök-helyettes megismételte korábbi bírálatát, amely szerint a Nyugat nem kellő mértékben támogatja a szerbiai reformtörekvéseket.

Kasza József szerint a reformok végrehajtásához enyhíteni kell a szociális feszültséget az országban, s ehhez elengedhetetlenül szükséges a Nyugat anyagi támogatása. A politikus szerint részben a nyugati támogatás elmaradása az oka a szerbiai belpolitikai válságnak. - A reformerők hathatós támogatás nélkül nem tudják teljes mértékben kifejteni erejüket. Ennek folytán a Vojislav Kostunica-féle tradicionalisták tényleges pozíciójuknál harsányabban, nagyobb hangerővel vehetnek részt a belpolitikai hangzavarban - mondta Kasza.