Temelín nem hátráltatja Prága EU-tagságát

Vágólapra másolva!
A villámlátogatáson Csehországban tartózkodó Gerhard Schröder német kancellár biztosította Milos Zeman cseh kormányfőt, hogy országának joga van saját energiapolitikájáról dönteni, ezért a temelíni atomerőmű körülötti vita nem akadályozhatja meg Csehország európai uniós csatlakozását.
Vágólapra másolva!

Gerhard Schröder német kancellár és Milos Zeman cseh kormányfő

A találkozó után Schröder és Zeman egyaránt támogatásáról biztosította a temelíni atomerőmű kapcsán kidolgozott uniós álláspontot. A német kancellár úgy ítéli meg, hogy a német-cseh kapcsolatok kitűnőek és minden problémától mentesek. Schröder megismételte, hogy Berlin reményei szerint Csehország az elsők között csatlakozik az Európai Unióhoz, és már részt vehet a 2004-es Európa parlamenti választáson.

A kancellár előzőleg látogatást tett a Prágától mintegy 60 kilométerre északkeletre fekvő Mladá Boleslavban, ahol Miroslav Gregr cseh ipari miniszter társaságában felkereste a Volkswagen csoport százszázalékos tulajdonában lévő cseh autógyár, a Skoda Auto székhelyét és gyártóközpontját. Schröder gratulált a Skoda és a Volkswagen immár tíz évre visszanyúló sikeres együttműködéséhez, és elismerését fejezte ki az autógyár vezetésének teljesítménye, illetve az alkalmazottak munkája iránt.

Megbeszélésük után Zeman és Schröder ellátogatott Liberec városba, ahol jártak a területi könyvtárban, és megtekintették a német-cseh megbékélési alapítvány pénzügyi támogatásával felépített zsinagógát. Liberecben azonban a cseh-szorb szövetség mintegy 20 tagja várta a kancellárt, hogy tiltakozását fejezze ki a Szászországban lévő szorb iskolák bezárása miatt. A szorb kisebbség zászlóit lengető tüntetők "iskolákat a szorboknak" jelszavakat kiabálták. A korábban inkább vend néven ismert szorbok szláv törzsek leszármazottai, és Lausitz környékének őslakói. (Ez a terület Berlintől mintegy 80 kilométerre délkeletre, a lengyel és a cseh határnál található.) Létszámuk mindig kicsi volt, alig néhány tízezer.

Korábban:

Bécs elégtelennek tartja Temelín biztonságát