Folytatódnak az orosz-amerikai rakétavédelmi tárgyalások

Vágólapra másolva!
A washingtoni rakétavédelmi tervekről tárgyalt kedden Moszkvában John Bolton amerikai külügyi államtitkár és Georgij Mamedov orosz külügyminiszter-helyettes.
Vágólapra másolva!

Bolton - fegyverzet-ellenőrzési és nemzetközi biztonsági államtitkár - a harmadik, biztonsági kérdésekben illetékes, magas rangú amerikai tisztségviselő, aki Oroszországba látogat azóta, hogy George W. Bush amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök a hét legfejlettebb ipari állam és Oroszország (G8) júliusi genovai csúcstalálkozóján megállapodott a fegyverzeti tárgyalások felgyorsításában, valamint abban, hogy a rakétavédelmi elképzeléseket összekapcsolják a két ország atomfegyverkészletének csökkentéséről szóló megbeszélésekkel.

Az amerikai államtitkár előtt egy hete Donald Rumsfeld védelmi miniszter járt Moszkvában, Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadó pedig július végén tett látogatást az orosz fővárosban. A mostani, keddi megbeszélésekről egyik fél sem kívánt nyilatkozni, a moszkvai amerikai nagykövetség és az orosz külügyminisztérium egyaránt közölte: csak a tárgyalások végén, szerdán adnak tájékoztatást a sajtó képviselőinek.

Az Interfax orosz hírügynökség szerint Mamedov "új és komoly ügynek" nevezte a tanácskozást, amely "éppen csak elkezdődött". Orosz tisztségviselők nyilatkozataiból mindeddig az derült ki, hogy az amerikai félnek nem sikerült meggyőznie orosz tárgyalópartnereiket a rakétavédelmi rakétarendszerek korlátozásáról 1972-ben kötött ABM-szerződés "leselejtezésének" szükségességéről.