Újabb három haláleset a Gáza övezetben

Vágólapra másolva!
Három palesztin életét vesztette, kilencen megsebesültek izraeli katonák lövéseitől vasárnap este a Gázai övezet déli részében, Rafahban. A halálos áldozatok családtagok voltak, a Fatah mozgalom aktivistája és két gyermeke.
Vágólapra másolva!

Palesztin forrás szerint ugyanannak a családnak a tagjairól van szó. A halálos áldozatok közül az egyik Jasszer Arafat palesztin vezető Fatah mozgalmához tartozó aktivista volt, a másik a fia, a harmadik a kislánya. Az AFP számításai szerint velük 725-re emelkedett a közel tizenegy hónapja kiújult izraeli-palesztin konfliktus halálos áldozatainak száma. Huszonnégy órán belül ez volt a negyedik izraeli támadás az övezetben.

A Jordán folyó nyugati partján, Hebronnál az izraeli hadsereg rövid időre behatolt a palesztinok területére. Az incidens során lezajlott lövésváltásban három palesztin megsebesült, és egy palesztin biztonsági őrállást megsemmisítettek.

Vasárnap este telefonbeszélgetést folytatott Kofi Annan ENSZ-főtitkárral Simon Peresz izraeli külügyminiszter. A jeruzsálemi rádió szerint egyebek között arra figyelmeztette, hogy a kétharmadrészt libanoni területen található Gadzsar faluból Izrael elleni provokációkra készül a libanoni síita Hezbollah szervezet. Ennek megakadályozása érdekében az izraeli hadsereg előző nap katonai övezetnek nyilvánította a falut. Válaszul a Hezbollah egyik vezetője vasárnap megjelent a helységben.

Peresz egy televíziós nyilatkozatban sürgetőnek tartotta a tárgyalások felújítását a palesztinok és az izraeliek között. Hasonló értelemben nyilatkozott - ugyancsak az amerikai ABC televíziónak - Szaeb Erakat palesztin főtárgyaló, a helyi kormányzati ügyek minisztere is.

A több merényletért felelősséget vállalt Iszlám Dzsihád szervezet egyik alapítója az AFP-nek azt mondta, hogy az izraeli erőszakpolitika nyomán további Izrael-ellenes műveletekre kell számítani. Abdallah el-Sammi úgy vélte, Ariel Saron izraeli kormányfő nem rendelkezik politikai megoldással a konfliktusra, csak katonai kezdeményezéseket tesz, azokkal viszont nem lehet megállítani a palesztin felkelést.

Korábban:

Két palesztint lőttek le a megszállt területeken