Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Észak-Írország visszakapta autonómiáját

Vágólapra másolva!
Egynapos brit fennhatóság után Észak-Írország visszakapta autonómiáját. John Reid brit északír-ügyi miniszter szombaton Belfastban aláírta az ezt megerősítő dokumentumot.
Vágólapra másolva!

A rövid brit fennhatóságra Reid szerint azért volt szükséges, hogy a szembenálló felek a következő hat hétben folytatni tudják a béketárgyalásaikat. Londonnak a brit jogértelmezés szerint határozatlan időre fel kellet függesztenie a belfasti törvényhozást, vagy új helyi választásokat kellett volna kiírnia.

Habár az autonómia felfüggesztése csak ideiglenes volt, az IRA máris azzal fenyegetőzik, hogy nem tartja be az eddigi tárgyalások határozatait: nem adja le a fegyvereit. Gerry Adams, a Sinn Feinnek, az északír katolikus britellenes mozgalom radikális pártjának vezére a béketárgyalások bojkottjával fenyegetőzik.

Péntek este John Reid brit északír-ügyi miniszter jelentette be Belfastban, hogy az Észak-Írországra vonatkozó törvény alapján péntek éjféltől felfüggeszti az 1998-as nagypénteki egyezség által létrehozott ulsteri önkormányzati intézményrendszert, abból a célból, hogy a szembenálló pártoknak legyen idejük a további egyezkedésre. Reid megfogalmazása szerint "szívfájdítóan közel van" a megegyezés, ezért nem szabad határidők miatt elszalasztani a lehetőséget.

Az ulsteri rendezési folyamat július 1-jén holtpontra jutott, miután David Trimble unionista vezető - 1972 óta az első északír kormányfő - távozott a tartományi kormány éléről az IRA katolikus terrorcsoport fegyverbeszolgáltatásának ügyében előállt patthelyzet miatt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről