Tizenkilencen haltak meg a jeruzsálemi robbantásban

Vágólapra másolva!
Jeruzsálem központjában, egy zsúfolt pizzériában délben robbanás történt. Az öngyilkos merényletben legkevesebb 19 ember halt meg, köztük 6 kisgyerek. Legalább 70 ember megsérült. A palesztin Iszlám Dzsihád vállalta magára az akciót.
Vágólapra másolva!

A robbanás egy forgalmas étteremben történtDélutánra 19-re nőtt a jeruzsálemi robbantásos merénylet áldozatainak száma. Köztük 6 kisgyerek is meghalt. Több mint 70 ember megsérült. Az öngyilkos akciót a 23 éves Hussein Omar Abu Naaseh, az Iszlám Dzsihád szélsőséges palesztin szervezet tagja követte el.

A detonáció éppen ebédidőben történt, a zsúfolásig telt étteremben. A rendőrség szerint egy öngyilkos merénylő a testére erősített pokolgépet hozott működésben - írta a CNN.

A mentők, a tűzoltók és a rendőrség villámgyorsan a helyszínre érkezett és lezárták a környéket. Az étterem bejáratánál találtak a tűzszerészek egy fel nem robbant bombát is - közölte a budapesti izraeli nagykövetség. A kiérkező tévékamerák sok sérültet mutattak. Egy nő például egy véres rongyot szorított a fejéhez az étterem bejáratában. Többen az utcán feküdtek.

Az étterem belsejében hatalmas pusztítást okozott a robbanás. Mindenhol üvegcserepek, törött bútorok hevertek. Az összes ablak kitörött.

Ráadásul délután egy busz felrobbant gumiabroncsa is nagy riadalmat okozott. Először itt is roobbantásos merényletre gyanakodtak, nagy erőkkel vonult ki a rendőrség és a mentők is. Csak később derült ki, hogy nem terrorista akcióról hanem defektről van szó.

Legutóbb június 1-jén robbant pokolgép egy tel-avivi diszkóban. Akkor több, mint 20 ember halt meg. A júniusi merénylet következtében újabb harcok törtek ki az izraeliek és a palesztinok között. Jeruzsálemben a mostani volt a legsúlyosabb merénylet 1997 óta.

Ariel Saron izraeli miniszterelnök közölte, addig nem ül tárgyalóasztalhoz a palesztinokkal, amíg véget nem vetnek az erőszaknak. A merénylet után Jasszer Abed Rabbo palesztin tájékoztatási miniszter viszont Ariel Saron politikáját és személyesen az izraeli miniszterelnököt tette felelőssé a tragédiáért. Korábban ugyanis az izraeli hadsereg többször rakétákkat lőtt ki magas rangú palesztin vezetőkre, akik szerintük Izrael elleni akciókra készültek.