Dollármilliókat csempészett külföldre a jugoszláv kormány több volt tagja

Vágólapra másolva!
Korrupcióval gyanúsítják Jugoszláviában a Milosevic-korszak szövetségi kormányának alelnökét, a köztársasági kormány volt miniszterelnökét és egészségügyi miniszterét. A gazdasági bűnözés felderítésével foglalkozó kormánybizottság szerint családtagok nevére kiállított titkos külföldi bankszámlákra csempésztek dollármilliókat a politikusok.
Vágólapra másolva!

A B92 belgrádi rádió értesülései szerint a gazdasági bűnözés felderítésével foglalkozó kormánybizottság a szövetségi és köztársasági kormány több volt tagját is azzal gyanúsítja, hogy családtagjaik nevére kiállított külföldi bankszámlákra utaltak állami pénzeket. A politikusok korábban tagadták a számlák létezését, most azonban a testület megszerezte a számlák másolatát, így többen beismerték a testület vádjait.

Önként látogatta meg a kormánybizottságot Dragan Tomic, a Jugopetrol volt igazgatója, és Dragomir Tomic, a Simpo vállalat vezérigazgatója, a korábbi köztársasági kormány volt alelnöke. A bizottság egy kanadai bankszámlára vonatkozó bizonyítékokat tárt a Jugopetrol volt igazgatója elé, amely Tomic egyik lányának a tulajdonában van, és amelyen mintegy 2 millió dollár van. A bizonyítékok láttán a volt szocialista vezető nem tagadta tovább a számlák létezését, állítólag csak "megértést" kért, mivel lánya jelenleg terhes. Dragomir Tomic, a korábbi köztársasági kormány volt alelnöke egy, a fia nevére kiállíott franciaországi bankszámlára utalt állami pénzeket.

A bizottság tagjai beszéltek Mirko Marjanovic volt köztársasági kormányfővel is, aki korábban azt állította, nincs külföldi bankszámlája, viszont ezúttal elébe tárták egy svájci bankszámla másolatát, mely szerint a nevére szóló számlán 1 millió 200 ezer svájci frank van.

Szintén Svájcban volt számlája Milovan Bojic volt köztársasági egészségügyi miniszternek is, akiről egyelőre annyi bizonyosodott be, hogy egy lichtensteini magáncéggel együttműködve 800 ezer svájci frankos vagyonra tett szert gyógyszerkereskedelemmel. Bojic korábban szintén azt állította a meghallgatáson, hogy nem gazdagodott meg a szocialista kormány évei alatt.