Ártatlannak vallották magukat a bosnyák tábornokok

Vágólapra másolva!
Valamennyi vádpontban ártatlannak vallotta magát három magas rangú boszniai tábornok. A bosnyák tisztek ma jelentek meg először a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt. A vádirat szerint katonai parancsnokokként nem akadályozták meg az atrocitásokat.
Vágólapra másolva!

Mehmed Alagic és Enver Hadzihasanovic nyugalmazott tábornokot és Amir Kubara ezredest a múlt héten tartóztatták le és szállíttatták Hágába a boszniai horvát-muzulmán föderáció hatóságai.

Mindegyiküket háborús bűncselekményekkel vádolják, de nem közvetlen elkövetőként, hanem katonai parancsnokokként, akik nem akadályozták meg az atrocitásokat. Személyükben először kerültek muzulmán vádlottak a volt Jugoszláviában elkövetett háborús és emberiség elleni bűncselekmények kivizsgálására létrehozott törvényszék elé.

A hágai ügyészség 19 vádpontot hozott fel ellenük: többek között polgári személyek meggyilkolásáért, hadifoglyok kivégzéséért és velük való embertelen bánásmódért, falvak és templomok lerombolásáért, túszszedésért és fosztogatásokért tartják őket felelősnek.

A tisztek a boszniai hadseregben (ABiH) szolgáltak. A tábornokok a 3. hadtestet irányították, Kubara ezredes pedig 7. dandár parancsnoka volt 1993-ban, amikor a vádiratban szereplő bűncselekményeket a horvátok és a muzulmánok között Közép-Boszniában vívott harcok során elkövették. A 3. hadtest kötelékébe tartozó 7. dandár a muzulmán hadsereg "rohamosztagának" számított, soraiban arab országokból érkezett önkéntesek is harcoltak. A vádiratban felsorolt bűncselekmények egy részét az ő számlájukra írják.

A hágai törvényszék eljárási rendje szerint a gyanúsítottaknak első megjelenésük alkalmával kell nyilatkozniuk arról, bűnösnek érzik-e magukat: a vádirat ismertetése után mindhárman ártatlannak vallották magukat.

A per várhatóan néhány hónap múlva kezdődik.