A NATO támogatást ígér az UCK lefegyverzéséhez

Vágólapra másolva!
A macedón vezetők kedden biztosítékokat kaptak George Robertson NATO-főtitkártól, hogy a szövetség segít a szakadár albánok lefegyverzésében, de csak azután, hogy a szembenálló felek megállapodnak az ellenségeskedések tartós beszüntetéséről és Szkopje amnesztiát ad a lázadóknak.
Vágólapra másolva!

Magukat megnevezni nem kívánó macedón kormánytisztviselők szerint Hansjörg Eiff, szkopjei NATO-nagykövet és Peter Feith különmegbízott Borisz Trajkovszki macedón elnökkel való kétórás megbeszélésük során átadták Lord Robertson szóbeli garanciáját a szövetség támogatásáról a macedóniai rendezésben. Később Eiff az AP-nek elmondta, hogy Feith-tal együtt az albán Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK)fegyverei, lőszerei, egyenruhái begyűjtésének menetrendjéről tárgyaltak a macedón államfővel. A tervek szerint 3500 NATO-katona venne részt az UCK leszerelésében, de erre csak a békemegállapodást követően kerülhet sor.

A macedón vezetés a kormányilletékesek szerint egyetért az amnesztiával, kivéve azokat, akiknek bűntetteivel a hágai Nemzetközi Törvényszék foglalkozik.

Korábban: Gyilkosságok vetnek árnyékot az albán-macedón tárgyalásokra