Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Összeurópai rendfenntartó osztagot vetnek be a tüntetők ellen

Vágólapra másolva!
Uniós rendőrségi osztag megalakítását javasolta vasárnap a német és az olasz kormány. Az osztag egy már működő szervezet, az Europol égisze alatt működne. A legmodernebb fegyverekkel és egyéb eszközökkel felszerelt alakulat feladata lenne a rend biztosítása a magas rangú uniós vezetők találkozóin. A két ország belügyminisztere létrehozna egy olyan adatbázist is, mely a demonstrációk erőszakos, szélsőséges szárnyának vezetőiről tartalmaznának adatokat. Egy civil szervezet szerint ez az emberi jogok megnyirbálása, mely Európa további militarizálásához vezet.
Vágólapra másolva!
A genovai rendőröket túlkapással
vádolták

"Tarthatatlan, hogy a világ vezetői nem ülhetnek össze ülésezni ott és amikor akarnak" - állítják az olasz és német kormány belügyminiszteri, akik kemény összeurópai rendőri erő felálltását javasolják a globalizációellenes tüntetők megfélemlítésére és megfékezésére. A két belügyminiszter arra kérte az Európai Unió tagállamait, hogy támogassák az alakulat létrehozását. Az osztag feladata a határfigyelés, a zavargások vezetőinek elkülönítése, taktikai felkészülés és a már kitört megmozdulások megfékezése lenne. - szól az indoklás.

A történet érdekessége, hogy a javaslat egyik kidolgozója, Otto Schily a 70-es években a szélsőbalos Vörös Brigád terroristáinak volt a védője, míg az olasz belügyminiszter épp csak megúszta az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt. Scajolát azután akarták leváltani, hogy kiderült: Genovában a rendőrök indokolatlanul zaklatták a tüntetőket, többeket bántalmazták. A tüntetésen legalább háromszáz ember megsérült és többszázat fogtak el a rendőrök.

"Csak egy koordinált, szakszerűen kiképzett osztag segítségével leszünk képesek arra, hogy elkerüljünk még egy Genovai vérfürdőt. Komolyabb együttműködés szükséges a tagállamok között" - érvelt Otto Schily német és Claudio Scajola olasz belügyminiszter.

Az [origo] információi szerint az alakulat az Europol (European Police Office - Európai Rendőrségi Iroda) égisze alatt működne. Az Europol vezetése sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az értesülést. Az iroda feladatkörében a terrorizmus elleni harc, a drogcsempészet, az embercsempészet, a pénzmosás ugyanúgy szerepel, mint a radioaktív és nukleáris anyagok illegális szállítása és tárolása. Az Európa Bizottság budapesti delegációjának sajtóosztályán elmondták, hogy az Europol már évek óta működik, de mindeddig csekély eredményt értek csak el.

Az 1999 júliusában megalapított Europol kormányközi iroda, amely mindig az épp soron következő, vezető tagállam felé tartozik beszámolási kötelezettséggel (jelenleg Brüsszel belügyminisztere a formai vezető). Az iroda saját költségvetéssel rendelkezik, melyet a tagállamok által befizetett összegekből és egyéb, alkalmi forrásokból finanszíroz.

A német miniszter elképzelései szerint az új alakulatot az Európai Határőrség mintájára szerveznék meg. Schily létrehozna egy olyan adatbázist is, mely a demonstrációk erőszakos, szélsőséges szárnyának vezetőiről tartalmaznának adatokat (az Europol jelenleg is rendelkezik adatbázissal, melyben a feladatkörével összefüggő személyi és egyéb adatokat gyűjti). "A német radikális jobbszárny 33 ezer tagjából minimum négyszáz rajta lenne ezen a listán" - tette hozzá Schily.

Az elképzelés szerint az uniós készenléti erők a tagállamok bármely pontján, a helyi rendőri szervezettel együttműködve képesek lennének felügyelni a tüntetéseket. Nagy-Britannia nem szívesen működne együtt egy hasonló szervezettel. Az angol vélemény szerint egy ilyen tervezet komoly vitát és magas szintű egyeztetést igényel. A helyi rendfenntartó erők jelenleg csak a futball huligánok kiszűrésében és elfogásában működik együtt más államokkal. A koncepció feltehetően nagy vitát vált majd ki az Unió tagállamai között, de a civil szervezetek is elleneznének egy ilyen tervezetet.

"Genova után várható volt, hogy felmerül az igény egy komolyabb katonai-rendőri jelenlétre, de amíg nem tudnak válaszolni a globalizáció ellenesek kérdéseire addig ezek csak látszatmegoldások lesznek. Erőszak erőszakot szül. A genovai attrocitások épp a rendőrségi túlkapásokkal kezdődtek" - mondta az [origo]-nak Ámon Ada, az Energia Klub vezető-szakértője.

“A német-olasz elképzelés sok kérdést felvet. Tovább militarizálják az Uniót? Ezek szerint bárkit, aki egyszer részt vett egy demonstrációban, ki lehet tiltani egy másikról? Ez az alapvető emberi jogok megsértése, hiszen az átléphető határok megállapodását is tartalmazó schengeni egyezményt a legtöbb tagállam aláírta” - tette még hozzá a szakértő.

[origo]

Korábban:

Könnygázba veszett sarlós-kalapácsok: 800 szervezet harca a 8 óriás ellen

Ajánlat:

Az Europol honlapja


Információk angolul az Europolról
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről