Méterekre az izzó láva egy síközponttól

Vágólapra másolva!
Az Etnából hömpölygö izzó lávafolyam néhány méterre megközelített egy turistaközpontot. A hatóságok árkokat ásnak, így próbálják meg elterelni a lávát.
Vágólapra másolva!

Óriási erőfeszítések árán sikerült elterelni az Etna egyik lávafolyamát, amely szombaton már lakóépületeket is veszélyeztetett egy hegyi üdülőtelepen. Bulldózerekkel árkokat ásnak, így sikerült kettévágni az egyik, a Rifugio Sapienza nevű turistaközponthoz közeli folyamot. A megfeszített munka ellenére egy síházat és a közeli sípálya drótköteleit tartó oszlopokat már nem sikerült megmenteni - írta a BBC.

A munkálatokat nehezíti,hogy sok turista próbál a közelbe jutni, hogy a természeti jelenségben gyönyörködjön. A rendőrség viszont mindenkit visszafordít, mivel a vulkánból a láva mellett mérges gázok is feltörnek.

A helyiek állítják, hogy emberemlékezet óta nem volt olyan veszélyes a helyzet mint most. A helyzet komolyságát jelzi, hogy hétfőn rendkívüli állapotot vezettek be Cataniában. Az olasz Il Nuovo intenetes újság szerint a cataniai repülőtér, melyet hétfőn zártak le, szombaton is zárva tartott.

Ráadásul folyamatosan újabb lávafolyamok keletkeznek. Legutóbb pénteken egy 2100 méter magasan lévő kráterből tört elő az izzó láva. Több ilyen folyam már egyesült, ez még nehezebbé teszi a láva elterelését. A 3300 méter magas Etna több kráteréből a múlt hét közepe óta szakadatlan lávafolyam ömlik ki, és halad lassan lefelé, óránként 150 méteres sebességgel. A vörösen izzó, fortyogó-fröcskölő láva a 5 ezer lakosú Nicolosi település felé halad.