Kivégezték az oklahomai robbantót <br/>

Vágólapra másolva!
Az Indiana állambeli Terre Haute fegyintézetében hétfőn 14.14-kor kivégezték Timothy McVeigh-t, az oklahomai robbantót. McVeigh a kivégzésekor szemkontaktust teremtett az áldozatok rokonaival, ám egy szót sem szólt. Ehelyett egy papírcetlire írt verset nyújtott át. "Magam vagyok a végzetem okozója, a lelkem irányítója" - ez volt Timothy McVeigh utolsó sora. McVeigh a kivégzés előtt nem akart lelki segítővel találkozni, és ügyvédein keresztül arra kérte a családját, hogy ne vegyenek részt kivégzésén.
Vágólapra másolva!


Timothy McVeigh


Az indianai börtön kivégzőágya

A kivégzést tízen a helyszínen, sok áldozat hozzátartozója pedig zárt láncú tévén nézhette meg. Az egyik hozzátartozó a CNN-nek elmondta: a lányát veszítette el az oklahomai robbantáskor, és úgy érezte, hogy látnia kell a robbantó kivégzését.

A robbantót vasárnap már a kivégzőszoba melletti ablak nélküli cellába költöztették, itt tv-t nézett és ügyvédeivel találkozott. A védők szerint McVeigh nyugodt volt, úgy viselkedett, mint máskor. McVeigh utolsó vacsorájául mentolos-csokis fagyit választott.

Másfél órával a kivégzés után George Bush amerikai elnök beszédet tartott. "McVeigh sorsa - amelyet magának választott hat évvel ezelőtt - beteljesedett. Törvényünkből csakis ez következhetett" - közölte.


McVeigh ügyvédei

A kivégzés időpontját eredetileg május 16-ra tűzték ki. Néhány nappal ezt megelőzően kiderült: az amerikai szövetségi nyomozó iroda, az FBI a büntetőeljárás során nem terjesztett a védelem elé minden fellelhető bizonyítékot. Összesen mintegy 4 ezer oldalnyi tanúmeghallgatási jegyzőkönyv került elő váratlanul. John Ashcroft igazságügy-miniszter -annak érdekében, hogy a védelemnek időt adjon az anyag áttanulmányozására - a kivégzés időpontját június 11-re halasztotta. A szóban forgó iratok a hivatalos értékelések szerint nem ébresztenek kételyt McVeigh bűnösségét illetően. A védelem annak alátámasztására igyekezett összpontosítani, hogy fölmerülhet a gyanú, nem McVeigh volt a legfőbb értelmi szerző, hanem valaki más. A védők szerint az FBI igyekezett elrejteni az erre vonatkozó értesüléseket. Azt kérték, hogy tovább tanulmányozhassák a késve előkerült bizonyítékokat.


Az indianai börtön őrtornya

[origo]

Ajánló: