Leváltották a katonai főügyészt Romániában<br/>

Vágólapra másolva!
A román legfőbb ügyész javaslatára felmentették tisztségéből Dan Voinea tábornokot, katonai főügyészt, aki az elmúlt három évben a jelenlegi hatalom számára kényelmetlen ügyekben vezetett vizsgálatokat.
Vágólapra másolva!

Dan Voineát 1997 szeptemberében nevezték ki főügyésznek. Jórészt az ő érdeme, hogy az 1989. decemberi események, illetve az 1990-es bányászjárások ügyében a majd egy évtizede húzódó vizsgálatok jogerős ítéletekkel végződtek.

Az 1989. decemberi forradalom sötét oldalainak tisztázása keretében Dan Voinea emelt vádat egyebek között két volt tábornok, Victor Atanasie Stancalescu és Mihai Chitac ellen, akiket a Legfelső Bíróság jogerősen 15 évi börtönbüntetésre ítélt a temesvári vérengzés miatt.

Stancalescu tábornok még időben külföldre szökött, de most már sem neki, sem Mihai Chitacnak nem kell tartania attól, hogy valóban börtön vár rájuk, mivel a tavaly decemberi kormányváltás után kinevezett új legfőbb ügyész, Joita Tanase első rendeleteinek egyikével felfüggesztette az ítéletet, és új eljárást rendelt el.

Voinea érdemének tulajdonítható, hogy Miron Cozma bányászvezér, aki a jelenlegi államfő, Ion Iliescu első két elnöki mandátuma alatt a Zsil-völgy teljhatalmú ura volt, az 1990-es bukaresti bányászjárások miatt bíróság elé került.

Cozmát 1999-ben a Legfelső Bíróság jogerősen 18 évi börtönbüntetésre ítélte. Az ítélet felfüggesztéséről szóló határozat - a román sajtó jelentései szerint - a legfőbb ügyész asztalán várakozik aláírásra.

A bányászjárások ügyében kezdett vizsgálatokban Voinea már a hadsereg egyes volt tábornokai és a román titkosszolgálat, a SRI szerepének feltárásánál járt. Ugyancsak Voinea vezette a vizsgálatot a Sakál néven emlegetett hírhedt nemzetközi terrorista romániai ténykedéséről.

Joite Tanase a katonai ügyészség vezetésében tapasztalt "hiányosságokra" hivatkozva menesztette a tábornokot, akinek neve 1990-ben vált világszerte ismertté: ő volt a vádló abban a nevezetes statáriális perben, amelynek során halálra ítélték Nicolae Ceausescut és feleségét.

Egyes román lapok kommentárjai szerint ha Voinea az elmúlt években katonai főügyészként nem tett volna semmit, most feltehetőleg kitüntetést kapott volna Ion Iliescu államfőtől.

(MTI)

Korábban:

(2001. február 28.)