Szerb különleges alakulat hadgyakorlata a koszovói határ mellett<br/>

Vágólapra másolva!
Jugoszláv katonai vezetők cáfolják, hogy lépéseket terveznének a koszovói tartomány visszahódítására. A szerb ellenzék szerint a hadgyakorlat nem más mint hatalmi erőfitogtatás a szeptemberi elnök- és parlamenti választások előtti.
Vágólapra másolva!

Látványos hadgyakorlatot tartott pénteken a koszovói határ közelében az a jugoszláv alakulat, amelyet a belgrádi vezetés azért hozott létre, hogy egy napon visszaküldjék majd a Szerbiához tartozó, de tavaly óta nemzetközi ellenőrzés alatt álló Koszovóba.

Több száz katona és rendőr gyakorolta azt, hogy miként kell terrorista csoportokat felszámolni". A manőverekben harckocsikat, páncélozott szállító harcjárműveket és két helikoptert is bevetettek. Szerb katonai vezetők elmondták, hogy a most bemutatott alakulat a szárazföldi egységek mellett légierővel és légvédelemmel is rendelkezik. A hadgyakorlatot 12 ország, köztük Magyarország megfigyelői is végignézték.

Nebojsa Pavkovicsőket, a KFOR-t, hogy képtelenek garantálni a biztonságot a tartományban.

A tábornok szerint a mostani hadgyakorlattal Belgrád azt akarta megmutatni, hogy kész eleget tenni az ENSZ BT tavalyi, a koszovói hadjáratot lezáró határozatának: ez engedélyezi korlátozott szerb erők visszatérését Koszovóba a határok ellenőrzésére, illetve a kolostorok védelmére. Szó sincs arról, hogy bármit is vissza akarnánk hódítani, egyszerűen oda akarunk visszatérni, ami hozzánk tartozik - szögezte le Nebojsa Pavkovics.

Egy szerb ellenzéki viszont azt állította, hogy a hadgyakorlat a szeptemberi elnök- és parlamenti választások előtti kampány része, s a kormányzati pozíciók erősítését szolgálja.

(MTI)