Több élelmiszerre van szükség az etiópiai éhínség megfékezésére<br/>

Vágólapra másolva!
A FAO illetékesei szerint kevés lesz Etiópiának az eddig hivatalosan felajánlott 269 ezer tonna sürgős élelmiszersegély.
Vágólapra másolva!

Mwita Rukandema, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) egyik vezető közgazdásza úgy vélekedett, hogy még alulbecsült számítások szerint is legalább 652 ezer tonnára lenne szükség a szárazság sújtotta országban, ahol nyolcmillió embert fenyeget az éhínség. Ráadásul a májusban, júniusban aratásra kerülő gabonafélék előrejelzései is kedvezőtlenek az esők elmaradása miatt.

A FAO és a Világélelmezési Program számításai szerint Etiópiának az idén összesen 800 ezer tonna élelmiszersegélyt kellene juttatni. Catherine Bertini, az ENSZ-főtitkár különleges megbízottja, a Világélelmezési Program igazgatója, aki körbejárta Afrika szarvának országait, csütörtökön Addisz-Abebában találkozott Melesz Zenavi etióp miniszterelnökkel.

A kormányfő bírálta a nyugati országokat, amiért túlságosan lassan reagálnak Etiópia segélykérésére, ugyanakkor a francia diplomata asszony javaslata ellenére ismét elutasította, hogy eritreai kikötőkön keresztül szállítsák az országba az élelmiszert. Etiópia és a tőle 1993-ban elszakadt Eritrea 1998 óta hadban áll egymással.

Melesz azzal vádolta a szomszédos országot, hogy "ellopta" az Etiópiának szánt rakományokat, és saját hadserege élelmezésére fordította. Másfelől visszautasította azt a nyugati vádat, hogy az etiópiai kormány is inkább költ a háborús sikerekre, mint saját éhező polgárainak megsegítésére.

(MTI)

Korábban:

(2000. április 4.)