Nyaralj zölden, hogy a korallok színesek maradjanak!

Vágólapra másolva!
Tudtad, hogy a földi élet sokféleségének megőrzésében a koralloknak, ezeknek a pici állatoknak milyen fontos szerepe van? A SHEBA® prémium macskaeledel márka ezért célul tűzte ki megmentésüket a jövő generációi számára. A 2019-ben indított HOPE projekt a világ legnagyobb ilyen típusú törekvése, amelynek célja, hogy 2029 végéig több mint 185 000 m² korallzátony éledjen újjá a bolygó különböző pontjain. Ismerd meg és járulj hozzá te is ehhez a kezdeményezéshez környezettudatos döntésekkel, nyaralás közben is!
Vágólapra másolva!

A korallzátonyok a bolygó egyik legváltozatosabb ökoszisztémáját alkotják. Sokak számára csupán egzotikus látványosságot jelentenek nyaralásaik során, pedig fennmaradásuk létfontosságú nem csak több ezer állatfaj, hanem csaknem félmilliárd turizmusból és halászatból élő ember számára is. A tengeri élőlények negyedének, majdnem négyezer fajnak nyújtanak biztonságos élőhelyet és létfontosságú szerepük van a tengeri és szárazföldi élet sokféleségének megőrzésében. Fennmaradásukat azonban számos veszély fenyegeti a klímaváltozástól kezdve a vegyi anyag szennyezéseken, a hajózás és az illegális halászat által okozott károkon vagy a tömegturizmus terjedésén át a korallgyűjtésig.

Forrás: Mars Magyarország

Miért fehérednek ki a korallzátonyok?

Színük elvesztése a korallzátonyok pusztulását jelzi. A jelentős részben az emberi tevékenység okozta klímaváltozás miatt az UV-sugárzás és a tengerek és óceánok vízhőmérséklete növekszik. Ennek hatására a tengeri növények több oxigént termelnek, ami ellen a korallok úgy képesek csak védekezni, hogy kiűzik a rajtuk megtelepedő algákat menedékükből. Ezzel azonban elveszítik saját tápanyagforrásukat is, így egyre gyengébbek lesznek, mígnem teljesen elpusztulnak.
A következő lépésekkel te is tehetsz a teljes kihalásuk megelőzése érdekében:

Ne lépj rá és ne nyúlj hozzá!

Természetesen akkor teszed a legjobbat a korallzátonyokkal, ha nem mész a közelükbe. Ha viszont mégis szeretnéd élvezni a korallok szépségeit, akkor ezt tedd úgy, mintha egy múzeumban lennél! Ahogy nem érintheted meg a Mona Lisa festményt, úgy ne érintsd meg a korallokat sem! Ne törj le belőlük emlékbe, és ne is vásárolj korallból készült tárgyakat!

Forrás: Mars Magyarország

Környezetbarát búvártanfolyam

Ha búvárkodni vagy snorkelezni szeretnél, kérd egy képzett vezető segítségét! Ők ismerik a helyi vizeket, és rendelkeznek a szükséges ismeretekkel és tapasztalattal ahhoz, hogy segítsenek megőrizni a korallzátonyokat a jövő generációi számára.

Beszélj a korallzátonyokról másoknak is!

Amikor a nyaralási élményeidről számolsz be a barátaidnak, ismerőseidnek, beszélj a korallzátonyok védelmének fontosságáról is. Minél több ember ismeri meg a korallzátonyokat és azok törékenységét, annál nagyobb esélyünk van arra, hogy megóvjuk ezeket a csodálatos természeti képződményeket a jövő számára. A korallzátonyok védelme mindannyiunk felelőssége. Amikor nyaralást tervezel olyan helyeken, ahol korallzátonyok találhatók, gondolj a természetvédelemre és tedd meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy megóvjuk ezeket a sebezhető élettérségeket.

Forrás: Mars Magyarország

Ne csak a korallok miatt....

Fontos megjegyezni, hogy a korallzátonyokon kívül is tartsd szem előtt a környezetvédelmi szempontokat - ne csak külföldön, belföldi nyaralás alatt is! Ne hagyj magad után szemetet, használj környezetbarát naptejet a természetes vizek élővilágának védelmében, vigyél magaddal újrahasznosítható vizespalackot, hogy minél kevesebb műanyag kerüljön kidobásra és csomagold a szendvicseket is újraszalvétába!

Az indonéziai HOPE-zátony

A H-O-P-E betűszó volt a szimbolikus kezdete annak a 10 éves programnak, amelynek célja a veszélyeztetett korallok megmentése volt, Indonézia Salisi Besar régióján túl. A helyreállításhoz egy hatékony, innovatív technológiát, az úgynevezett "zátony helyreállítási rendszert" használják - egy 90 cm széles, csillag alakú acélszerkezetet, amelyet homokkal és gyantával borítottak, hogy megvédjék a korróziótól. Ezeket az acélszerkezeteket képzett búvárok a víz alatt összekötik, majd lehorgonyozzák, hogy túléljék a zord időjárási körülményeket. Ezzel egy olyan erős hálózat jön létre, amely a tengerfeneket beborítva mintegy 12-13 000 korall fejlődéséhez biztosít stabil alapot.
A tudósok becslése szerint, ha a világ nem tesz semmit, 2043-ra a trópusi korallzátonyok 90%-a eltűnik világszerte. Ez katasztrofális hatással lesz arra a közel 500 millió emberre, akiknek a korallzátonyoktól függ az élelmiszerellátása, a jövedelme és a lakóhelyének védelme. A probléma megoldásához nagyszabású globális együttműködésre van szükség, a SHEBA® pedig reméli, hogy ezzel a kezdeményezéssel hozzájárul a helyreállítási folyamat felgyorsításához, a korallzátonyok és az állatok jövőjének biztosításához.
A 2017-ben kidolgozott Mars Fenntarthatóság Egy Generáció Alatt terv az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak kulcsfontosságú területeivel foglalkozik, és tudományosan alátámasztott, ambiciózus célokat fogalmaz meg. A következő generációra vonatkozó fenntartható fejlődési tervünk a céltudatos növekedés három, egymással összefüggő pillérét tartalmazza: Egészséges bolygó, Az emberekért és A jóllét támogatása. A tavalyi évben új fejezettel bővítettük tervünket a felhasznált csomagolóanyagok környezetre gyakorolt hatásának csökkentése érdekében. Fontos törekvésünk a MARS alapanyagainak beszerzési forrását jelentő régiókban élő közösségek, a munkatársaink, a fogyasztóink és házikedvenceik életminőségének fejlesztése.

www.shebahopegrows.com