Iránytű parfümökhöz: mi a különbség a parfum, az eau de parfum, az eau de toilette és az eau de cologne között?

Vágólapra másolva!
Nem is lennének ezek igazi francia szavak, ha történetesen úgy kellene őket kimondani, ahogy leírják őket. Mielőtt belemennénk, hogy mégis mi fán teremnek a különféle kategóriák, kezdjük a legfontosabbal: az “eau de” szavak helyes kiejtése “o dö”.
Vágólapra másolva!
Forrás: parfumcenter.hu

Most, hogy ezt tisztáztuk, rátérhetünk a cikk lényegére, vagyis arra, hogy mit kell tudni a címben jelölt “eau-trióról”. A parfum, az eau de parfum, toilette és cologne ugyanis nem csak árban, hanem “teljesítményben” (vagyis hogy meddig tart az illata) és elkészítési módban is különbözik egymástól.

Az illatok királya, a parfum

A legtöményebb parfüm – döbbenet - a parfum, mely 20-40%-ban tartalmaz parfümolaj koncentrációt, ezért ennek a legintenzívebb az illata. Nem véletlen, hogy ezek az illatok a legdrágábbak, hiszen a magas koncentráció egyben azt is jelenti, hogy az üvegcse tartalma rendkívül tartós, ráadásul a kisebb alkoholtartalom miatt kisebb eséllyel szárítja a bőrödet. Elég belőle néhány csepp, és hat-nyolc órán keresztül illatozhatsz. Ideális választás mindazoknak, akik egész nap egyféle illatot szeretnek magukon viselni. Ha viszont a délutáni sportoláshoz vagy az esti randihoz más illatmotivációt keresel, mint a munkához, akkor is van megoldás!

Eau de parfum: a megbízható illattárs

Az előző kategóriával ellentétben, az eau de parfum (= parfüm víz) esetében a parfümolaj koncentráció 10-30 százalék között mozog, ami azt jelenti, hogy ha magadra fújod, nagyjából négy-öt órán keresztül élvezheted az illatát. Ez a koncentráció – az eau de toilette mellett – a legkedveltebb, hiszen már a megfizethető kategóriába tartozik, mégis kellően tartósnak számít.

Ahová az illatok gyalog járnak: az eua de toilette

Az eau de toilette (= öltöző víz) a maga 5-20 százalékos koncentrációjával a legnépszerűbb a férfi-, és női parfümök kínálatában. Általában két-három órán át tart az illata, épp ezért leginkább nappalra ajánlják. Ha a nap folyamán is magadnál tartod, bármikor felfrissítheted vele magad! Ha pedig estére valami erőteljesebb illattal lepnéd meg a bőrödet, nyugodtan megteheted, hiszen az eau de toilette illata viszonylag gyorsan elillan, így a komponensek keveredése nem fog gondot okozni!

Eau de Cologne - permetkönnyű illatfelhő

A legolcsóbb opció az összes közül a maga 2-8 %-os töménységével az eau de cologne (= kölni víz), melynek legfeljebb két óráig élvezheted az illatát, viszont érdemes óvatosnak lenni vele, mert ennek a legmagasabb az alkoholtartalma. Először mindig kis bőrfelületen teszteld, nehogy irritációt okozzon!

Most, hogy tisztában vagy a főbb parfümfogalmakkal, biztosan sokkal könnyebb lesz megtalálni az igényeidhez passzoló illatot!