Mérföldkő az otthoni mosás ökolábnyomának csökkentésében

Vágólapra másolva!
A Leeds-i Egyetem és a Procter&Gamble közös kutatása rávilágított a mosási hőfok és a ciklus hosszának nagymértékű környezeti hatásaira
Vágólapra másolva!
Forrás: Procter&Gamble

A Leeds-i Egyetem és a Procter&Gamble legutóbbi kutatása azt vizsgálta, hogy a ruhaneműk mosása hogyan befolyásolja a fakulást, a színátadást és a textíliából történő mikroszálak felszabadulását. A kutatás során 12 sötét és 8 élénk színű pólót mostak fehér szövetnégyzetekkel együtt hagyományos háztartási mosógépekkel és Ariel mosószert használva. A mosásokat 25 °C-os 30 perces cikluson, illetve 40 °C-os 85 perces cikluson (mindkettő 1600 fordulat/perc centrifugálással) végezték, majd ezt követően kémiai elemzéseket és különböző tesztsorozatot végeztek a ruhákon és a szövetnégyzeteken, valamint elemezték a mosógép szennyvizét. A teszteket megismételték fogyasztók által biztosított piszkos ruhaneművel is.

Az egyedülálló kutatás eredményeként megállapították, hogy a gyorsabb, hidegebb ciklusú mosás a környezetbe juttatott mikroszálak mennyiségét akár 52%-kal, a káros festékanyagok felszabadulását akár 74%-kal csökkentette. Ez jelentősen meghosszabbíthatja a ruhák élettartamát, és csökkentheti a környezetbe juttatott károsanyagok mennyiségét.

Forrás: Procter&Gamble

A mosószerek ökológiai lábnyomát tekintve hatalmas szerepe van a fogyasztói felhasználásnak: termék teljes életciklusának közel 75%-a a fogyasztói oldalon van, ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan, mivel és mennyit mosunk.

"A mosószer-technológia fejlődése, különösen a fenntartható összetevők, például az enzimek terén, lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy kiváló tisztítási eredményeket érjenek el már hidegebb és gyorsabb mosások során is. – állítja Dr. Neil Lant, a Procter&Gamble Newcastle Innovációs Központjának tudományos munkatársa. – Köztudott, hogy ezek a ciklusok csökkentik az energiaszámlánkat és a szén-dioxid-kibocsátást, de a Leeds-i Egyetemmel kialakított partnerségünk segített megérteni azt is, hogy a gyors-hideg mosás miként lassítja a ruhák öregedését, és hogyan segít csökkenteni a környezetterhelést a kevesebb mikroszál-kibocsátásnak köszönhetően.”

Forrás: Procter&Gamble

Hazai elismerés

A Procter&Gamble az Ariel POD márkájával nemrégiben elnyerte a Trade Magazin Fenntarthatóság Szimbóluma díját. A nyertes pályázat bemutatta a termék gyártásának és fogyasztói felhasználásának jelentős szerepét a termék ökológiai lábnyomának tekintetében. A folyamatos termékfejlesztésnek köszönhetően az Ariel POD mosókapszula már 30 fokon is kiváló mosási eredményt mutat.

Nemzetközi együttműködések a fenntarthatóság és környezettudatosság terén

A vállalat évek óta elkötelezett a fenntartható gyártás és fogyasztás mellett. Olyan globális kezdeményezések származnak tőle, mint az 50L Home Coalition, amely megóvja a világ nélkülözhetetlen természetes erőforrását, a vizet; az Alliance to End Plastic Waste, amely világszintű összefogás a műanyaghulladékok felszámolására; a Holy Grail projekt, amely a hatékonyabb és eredményesebb műanyag-újrahasznosítást szorgalmazza; vagy a Loop Alliance, amelynek célja, hogy megváltoztassa a világon elterjedt egyszerhasználatos, eldobható csomagolások használatát, és csökkentse a műanyag hulladékot egy forradalmi körkörös vásárlási rendszer révén. Mindezek mellett a vállalat áttér a megújuló energiahordozók használatára, 2030-ra a karbonsemlegességet tűzte ki célul úgy, hogy a következő tíz évben még fennmaradó szénkibocsátását erdőtelepítésekkel és földgazdálkozással kompenzálja a világ több pontján.