A Science Café története

Vágólapra másolva!
A Science Café rendezvényei széleskörű társadalmi párbeszéd és vita lehetőségét kínálják a tudomány mindennapi életünkre gyakorolt hatásairól, a tudomány, a technológia és a társadalom sokrétű kapcsolatáról.
Vágólapra másolva!
Café Scientifiquehttp://www.cafescientifique.org/Nagy-BritanniábanGlobal Café Scientifiquehttp://www.britishcouncil.org/science-society-cafesci-events-countries.htmVilágszerte

A Science Café koncepcióját megalkotó Duncan Dallas oxfordi kémikus eredetileg a BBC, majd a Yorkshire Televízió tudományos és orvosi műsoraiban dolgozott. Később saját produkciós irodát hozott létre (XYTV), és a BBC, a Channel 4, valamint a német ZDF számára készített tudományos hírműsorokat. 1998-ben fogalmazta meg a Café Scientifique koncepcióját egy Leeds-ben megrendezett programon:
"egy olyan hely, ahol egy csésze kávé vagy egy pohár bor áráért az emberek összegyűlhetnek, hogy megvitassák a tudomány és technika mindennapi életünket is meghatározó legújabb fejleményeit".

2001 óta a Wellcome Trust megbízásából egész Nagy-Britannia területén Café Scientifique rendezvényeket szervez.

Duncan elképzelése szerint a lényeg, hogy "a közönség korántsem az önfejlesztés vagy az előadások kedvéért jön, hanem hogy részt vegyen valamiben... A publikum ugyanis információt szeretne, majd a következményekről folytat vitát és nem ritkán minderre éppen egy kávézó kínálja a legizgalmasabb, ugyanakkor a mindenki számára legmegnyugtatóbb lehetőséget."

A Science Café tehát egyedülálló beszélgetési fórumot kínál, ahol aktuális és gondolatébresztő tudományos-technológiai kutatások sokrétű társadalmi hatásainak megvitatására nyílik lehetőség egy kávé mellett, informális, bárki számára otthonos környezetben.

Az egyes események egy felkért előadó témafelvetésével kezdődnek, amelyből kiindulva beszélgetés, majd vita bontakozik ki.