Szünidei olvasnivaló

Vágólapra másolva!
A Typotex Kiadó három könyvét ajánljuk.
Vágólapra másolva!

Nigel Barley
Egy zöldfülű antropológus kalandjai. Feljegyzések a sárkunyhóból

Afrikában töltött első évéről írott őszinte, mulatságos és kihagyhatatlan, lefegyverzően tiszteletlen beszámolójával Nigel Barley bepillantást enged egy szociálantropológus mindennapjaiba, aki egy sár-kunyhóban ütött tanyát, hogy tanulmányozza a kameruni doajók szokásait, hiedelemrendszerét, életét.
A szerző megtanulta az egyetemen, hogy hogyan kell terepmunkát végezni, de hamarosan kiderült, hogy a doajók mit sem tudnak arról, hogyan kell a terepmunka tárgyának viselkednie. Ezek a "Feljegyzések egy sárkunyhóból" kis híján odavesztek. A becses papírokat termeszek, kecskék, egerek, viharok és - Rómában, a hányattatások utolsó állomásán - tolvajok veszélyeztették, de éppolyan ellenállónak bizonyultak, mint a szerző maga. Nigel Barley a doajó nép körében töltött kameruni éveiről nem a megszokott tudományos és szakmai bennfentességgel számol be. Kíméletlen humorral és éleslátással jellemez bürokratákat, rendőröket, vám-hivatalnokokat, doajókat, amerikaiakat, németeket, franciákat - és angolokat is.
A könyv szerzője Cambridge-ben modern nyelvekből diplomázott, majd Oxfordban folytatott antropológiai tanulmányokat és szociálantropológiából doktorált. Néhány évnyi tanítás után két évet terepmunkával töltött Kamerunban. Ottani élményei váltak The Innocent Anthropologist c. könyvének forrásául.

Julien Ries
A hívő ember a zsidó, a keresztény és az iszlám vallásban

Ízelítőhttp://typotex.hu/book/olvas/v_0001o.htmA Nílus-völgyben és deltájában a természet kivétel nélkül mindig felébresztette az őt szemlélő ember csodálatát: a nap minden reggel felkel, nincs eső, az áradások és a hordalék lerakódásai mégis rendszeresek, és burjánzik a vegetáció az örökké ragyogó ég alatt.

A Homo religiosus sorozat második kötete a szent antropológiájának egyik központi aspektusára, magára a hívő emberre irányítja a figyelmet. A kötet nemzetközi hírű szakember szerzői fenomenológiai szemléletből kiindulva vizsgálják a zsidó, a keresztény és az iszlám vallás istenhitét, isteneszméjét és vallásos mindennapjainak gondolkodását. Az írások három olyan hagyományt mutatnak be, amelyek számos közös vonásuk alapján sajátos kapcsolatban állnak. E kapcsolat egyik jellegzetes példája Ábrahám alakja, akiben a zsidók a Pátriárkák atyját tisztelik, a keresztények a hit bajnokát, a muzulmánok pedig az első igazhívő muzulmánt. A vallások és kultúrák találkozásának idején nagy szükség van e három monoteista könyvvallás (Biblia, Talmud, Korán) összevetésére.

Peter Haggett
Geográfia. Globális szintézis

Előszóhttp://typotex.hu/book/olvas/fr_001o.htmMagasan a Bengáli-öböl felett kezdek bele az eloszó megírásába. A Boeing 747 mozdulatlannak tunik, és alattunk növekedo trópusi zivatarfelhok tornyosulnak a délutáni forróságban.

Egy könyv, mely minden földi dolgok földrajzi összefoglalója.
Szemléletmódja szokatlan a magyar olvasók számára, mert angolszász jellegű, de talán épp ezért kíváncsivá tesz tudóst, diákot és az egyszerű földi halandót is.
Több mint 30 évig csiszolódott az anyag, hogy a globális szintézis alcímet vállalni merje, magyar fordítása pedig fordításai közül a hetedik.
Bárhol üti fel a Kedves Olvasó, ismerős és ismeretlen tájakat és összefüggéseket fedezhet fel, és ha vállalja a szisztematikus végigolvasást, bizonyára átfogó és jól használható tudásra tesz szert jó néhány évtizedre.
Álljon még itt néhány kulcsszó csupán ízelítőül:
az idő-tér földrajz / a levegőóceán / a vizek világa / felhőalaktan / ökoszisztémák / a népességnövekedés dinamikája / a nyelvek földrajza / városrobbanás / "közlegelők tragédiája" / az ember-környezet ellentét / regionális tudat / közlekedési és információs áramlások / felszínek a városon belül és kívül / a világ óceánjainak felosztása / gazdag és szegény országok / a globalizációs vita / az új betegségek földrajza / a térképezés körfolyamata / műholdas távérzékelés / a térinformatika távlatai / paradigmaváltás a földrajzban.