Vágólapra másolva!
Pszichiátriai témájú olvasnivalók a Typotextől.
Vágólapra másolva!

Miklósi Ádám - Topál József (szerk.)
Kutyagondolatok nyomában

Tartalomjegyzék és Csányi Vilmos előszavahttp://typotex.hu/book/olvas/b_0005o.htmA szakma nem akarta elhinni, hogy a kutyák kommunikálnak az emberrel.

Etológusok, pszichológusok, állatorvosok, szociológusok és filozófusok egymás munkáját kiegészítve igyekeznek feltárni az ember-kutya kapcsolat evolúciós mozgatórugóját, a háziasítás szerepét és hatását, illetve a kutya viselkedésének biológiai alapjait. Közben pedig kiderül, hogy az ember nem egyszerűen kutyát "csinált" a farkasból, hanem egyben a saját maga "képére" is formálta, "az ember maga teremtette jókedvében, a saját hasonlatosságára".
Az ember szociális szokásai vagy a csoporttal kapcsolatos érzelmei, identitása letükröződnek a kutyában - beleértve a tébolyt is. A kutyák viselkedését tanulmányozva közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy megválaszoljuk a kérdést: hogyan és miért tébolyodnak meg az emberek?

Geoffrey Miller
A párválasztó agy. A párválasztás szerepe az emberi agy evolúciójában

Fülszöveghttp://typotex.hu/book/p_0036.htmAz emberi elme "díszes" tulajdonságai mögött a szexuális szelekció elve húzódik meg.Pléh Csaba recenziója az ÉS-benhttp://typotex.hu/book/recenzio/p_0036s.htmOptimista pszichológia ez az ember múltjáról...

Az ember szellemi képességei nemcsak aszerint alakultak ki, hogy evolúciónk során mi volt hasznos az életben maradáshoz, hanem aszerint is, hogy őseink mit találtak egymásban rokonszenvesnek a nemi partner kiválasztásánál - állítja Geoffrey Miller. Az evolúciós pszichológus feltételezése szerint ez a "szexuális szelekció" teszi lehetővé, hogy a párválasztás és udvarlás során olyan tulajdonságok is kialakuljanak, melyeknek közvetlen nincs túlélési hasznuk, viszont a szexuális partner kiválasztását pozitívan befolyásolják. Miller érdekes, nagyszerűen összegyűjtött példái azt mutatják, hogy az emberi elme "díszes" tulajdonságai mögött a szexuális szelekció elve húzódik meg. A nézőpont forradalmi, az eredmény pedig egy zseniálisan érdekfeszítő és tanulságos tudományos olvasmány.

Douwe Draaisma
Miért futnak egyre gyorsabban az évek?

Részlet a könyvbőlhttp://typotex.hu/book/olvas/p_0032o.htmFiatalkorunk utcái a valóságban kisebbek, mint emlékezetünkben.Recenzió az ÉS-benhttp://typotex.hu/book/recenzio/p_0032s.htm#S3A szerző részletesen foglalkozik az emlékezés időskálájával.

Mindannyian ismerjük és naponta megtapasztaljuk, hogy néha a jó pillanatok csak úgy ripsz-ropsz elszelelnek, a kellemetlen, kényelmetlen pillanatok meg mintha kimerevednének, és múlni sem akarnának. Bár jól tudjuk, hogy az óra mutatója valójában közömbös, se nem kegyes, se nem kegyetlen, hisz az idő mindig egyenletesen, ugyanolyan sebességgel múlik, mégis egészen másként érzékeljük. Az idő szubjektív megtapasztalásának különleges, ám egyszerre mindennapi élményét mutatja be ez a könyv, rengeteg irodalmi példán és kísérleti esettanulmányon keresztül.

A Typotex további kiadványai a témában.