Olvasson matematikát!

Vágólapra másolva!
Lapozzon bele a Typotex Kiadó matematikai témájú kiadványaiba!
Vágólapra másolva!

Rényi Alfréd
Ars Mathematica

Részlet a Dialógusokbólhttp://www.typotex.hu/RA_reszlet.htm"Mi járatban vagy, Hippokratészem? Kit keresel?"A szerző írása a Fizikai Szemlébenhttp://www.typotex.hu/RA_eloszo.htm"Ars Mathematica írására ... eddig senki nem vállalkozott."

Egy kötetbe gyűjtöttük össze Rényi Alfréd Dialógusok a matematikáról, Levelek a valószínűségről, Napló az információelméletről címen külön-külön egykor könyv alakban már megjelent népszerűsítő írásait. Fontosnak tartjuk, hogy ezekhez a művekhez a mai fiatalok is hozzájussanak, ugyanis az idősebb generáció soraiból számtalan matematikus, mérnök és tanár figyelmét, sokuknak pályáját fordították a matematika felé Rényi említett írásai.

A szerző ugyanis kiváló népszerűsítő író volt, aki rendhagyó formában, a görög hagyományokhoz visszanyúlva közelített tárgyához, s a szellemóriás ereje süt át sorain. Az írások cseppet sem veszítettek aktualitásukból, a valószínűség és az információelmélet egyre nagyobb szerepet kap korunkban. A kötet címadó írása egyben bevezető is, amelyben Rényi kutatói és pedagógusi hitvallásáról olvashatunk.

Reuben Hersch
A matematika természete

Előszóhttp://www.typotex.hu/RH_eloszo.htm"Rejtvény: Hány részből áll egy négydimenziós kocka?"Laura és a szerző párbeszédehttp://www.typotex.hu/RH_reszlet.htm"Hány szám van a világon?"

Reuben Hershnek egy - Paul Davies-szel közösen írt - könyve már megjelent magyarul a Matematika élménye címmel. Olvasói jól ismerik Hersh briliáns stílusát, az írásából átsütő szeretetet kedvenc tárgya iránt. Ebben az újabb művében a matematika egy teljesen új felfogását fejti ki, melyet ő humanista felfogásnak, vagy egyszerűen humanizmusnak nevez.

A szerző igazán provokatív kijelentés mellett érvel: a matematika - állítja - szocio-kulturális termék, mint minden más szellemi objektum. E humanista antiplatonista felfogás teljesen új megvilágítását adja mind a matematika eddigi történetének, a tudománytörténetnek és filozófiának.

A Typotex Kiadó további matematikai témájú kiadványairól itt olvashat.