Magyar kutatókat is díjaztak az EU-ban a fiatal tudósok versenyében

Vágólapra másolva!
Második díjat nyert a fiatal tudósok számára kiírt európai uniós versengésben Tarjányi Zoltán és Vass Csaba az apoptózis működési hibáinak analizálására szolgáló diagnosztikai módszer kidolgozásáért.
Vágólapra másolva!

Az apoptózis, más néven aktív sejtelhalás, a programozott sejthalál egyik változata, amely az utóbbi években fontos kutatási területté vált a biológiában. Az Európai Bizottság szerdán Brüsszelben tette közzé a "Nobel-díj felé tartók" versenyében díjazottak névsorát - a díjkiosztóra a stockholmi Grand Hotelban került sor.
Az EU "kormánya" összesen 28 500 euró értékben osztott ki díjakat: az öt-ötezer euróval járó első díjat megosztva nyerte egy osztrák kutatópáros a repülőgépek jégmentesítésének új módszeréért, egy német páros az asztalitenisz-labdák repülési pályájának kutatásáért, illetve egy lengyel fiatal egy kémiai kutatási programért. Második (3 ezer euró) és harmadik díjra (1500) ugyancsak három-három pályázatot tartottak érdemes a bizottság, köztük az említett magyart. Valamennyi díjazott 18-20 év közötti fiatal.
A magyar pályázók közül díjat nyert még Gilyén András mobilos iránytűjével: ő az EU szabványügyi intézetében tehet ötnapos szakmai látogatást uniós kontóra.

Forrás: MTI