Lehet-e zöld a műanyag?

Vágólapra másolva!
A csomagolóanyagok használatával az asztalunkra kerülő élelmiszerek tartósabbak, higiénikusabbak. Csakhogy a csomagolás mennyisége lassan eléri a becsomagolt termékét!
Vágólapra másolva!
Szavazás

Elterjedhet a lebomló műanyagból készített mobiltelefon?

Igen

Nem





Szavazzon vagy fejtse ki véleményét bővebben a kapcsolódó fórumunkon! A fenti teszt kitöltésével pedig részt vehet internetes játékunkban. A helyesen válaszolók és a fórumon legtöbbször hozzászólók között Mindentudás Egyeteme-tárgynyereményeket sorsolunk ki szeptember 22-én a Kutatók éjszakája rendezvényén, a Jövő Házában.

Mondja el véleményét, vitázzon a FÓRUMban!
A világon évente közel kétszázmillió tonna műanyagot állítanak elő a legkülönbözőbb formákban, amelynek nagy része hulladék formájában a környezetbe kerül. A környezet számára a legjobb megoldás bizonyosan az újrafelhasználás illetve a lebomló műanyagból készült termékek gyártása. Egy brit kutatóintézet olyan anyagot fejlesztett ki a mobiltelefonok külső borítására, melyet használat után nyugodtan a földbe rakhatunk, mert néhány hét alatt teljesen lebomlik és "virággá változik". A borításra helyezett virágmag steril módon el van zárva a külvilágtól, így csak akkor kezd el csírázni, amikor valóban lebomlott mesterséges "magtára". Vajon a gazdag országok jómódú fogyasztói rávehetők-e arra (ha igen, hogyan), hogy saját fogyasztásukat visszafogva ritkábban cseréljék le újra autóikat és a különböző műanyagok felhasználásával készült háztartási eszközeiket? Ön mit gondol erről? Itt elmondhatja!

Az ME kapcsolódó előadásai és klubjai:

Előadások:
Czvikovszky Tibor: Lehet-e "zöld" a műanyag?
Kovács Ferenc: Meddig és mit bányásszunk?

Klub:
Éghajlatváltozás, klímapolitika