Re:mbrandt - Kortárs magyar művészek válaszolnak

Vágólapra másolva!
400 éve született Rembrandt. Július 6-án nyílt meg az eredeti műveket és a kortárs képzőművészek "válaszait" bemutató tárlat, mely szeptember 25-ig látogatható.
Vágólapra másolva!
RE:mbrandt - a tekintet öntudata/mindentudasegyeteme/20060710rembrandt.htmlRényi András kiállítás-megnyitó előadásaSzolgálati jelzés a kiállítás címébenhttp://www.mta.hu/index.php?id=634&backPid=390&tt_news=2789&cHash=7093fd7130Marosi Ernő előadása a kiállítás kapcsán - az MTA honlapjánSzépművészeti Múzeumhttp://www2.szepmuveszeti.hu/A múzeum honlapja

2006-ban ünnepli a világ Rembrandt Harmenszoon van Rijn születésének 400. évfordulóját. A kivételes alkalom nemcsak Rembrandt művészettörténeti jelentősége miatt kötelez bennünket méltó emlékezésre: nélküle nincs európai identitás, nélküle a modern individualitás semmiféle kultúrája nem gondolható el. Rembrandt neve a művészeti szférán túl is "hívószóvá" vált: civilség és személyesség, empátia és szolidaritás, hit és autonómia nem esztétikai fogalmak, mégis minden európaiban felderengenek neve hallatán.

A "Százforintos lap"

A kiállító művészek:

Bak Imre, Bernát András, Csurka Eszter, Csutak Magda, Duliskovich Bazil, El Kazovszkij, Forgács Péter, Ilona Keserü Ilona, Jovánovics György, Károlyi Zsigmond, Kőnig Frigyes, Lajtai Langer Péter, Nádler István, Orosz István, Pauer Gyula, Rácmolnár Sándor, Szegedy-Maszák Zoltán, Szirtes János.

Mit mond ma, mit jelent itt, mit indít meg bennünk? Mi jut az eszébe róla egy ma alkotó művésznek? Ösztönzi-e őt valamire, és ha igen, mire? 18 neves magyar kortárs képzőművészt RembrandtRényi András előadója.

A reprezentatív kiállítás Rembrandt életművére reflektáló, speciálisan ez alkalomra készült alkotásokat mutat be mintegy feltérképezve a Rembrandt-örökség életrevalóságát a kortárs hazai művészeti élet élvonalában. A nagyszabású kiállítás sikerét garantálja, hogy nem leporolja Rembrandtot, hanem a festőzseni ürügyén a mai embert szólítja meg aktuális problémákkal.

Az angyal utat mutat a pásztoroknak

A kiállítás mindemellett bemutatja a kortárs magyar képzőművészetet a hazánkba látogató külföldieknek egy olyan téma segítségével, amely a nyugat-európai közönség számára is ismert, így összehasonlíthatóvá, ezáltal könnyebben érthetővé téve a kortárs művészek válaszreakcióit egy, az európai kulturális identitást mélyen meghatározó életműre.

A 2006. július 6-án Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke által megnyitott kiállítás szeptember 25-ig látogatható a Szépművészeti Múzeumban.