Természeti katasztrófák, klímaváltozás

Vágólapra másolva!
Vajon a mindennapos időjárási anomáliák egy globális klímaváltozás jelei? Valóban hatással lehetünk Földünk klímájára vagy a fenntartható fejlődés csupán tovatűnő mítosz?
Vágólapra másolva!

Klímakatasztrófák: múlt, jelen, jövő?

Szavazás

Az ember vagy a természet erői okolhatók-e inkább a klímaváltozásért?

Az ember

A természet erői



A földi légkör egy nagy tehetetlenségű rendszer, melyet nem könnyű dinamikus egyensúlyából kitéríteni. A Föld történetében csupán néhány százmillió éves gyakorisággal fordulnak elő olyan természeti katasztrófák (pl. aszteroida becsapódás, szupererősségű vulkánkitörés) amelyek nem csak lokálisan pusztítanak, de hatásuk az egész bolygóra kiterjed: globális éghajlatváltozás előidézői. Ugyanakkor bolygónk élővilága is folyamatosan alakítja a bioszférát: az élőlények élettevékenységük révén olykor éppen a globális pusztulás utáni regenerálódásban játszottak kulcsszerepet. Úgy tűnik azonban, hogy az emberi civilizáció fejlődése a jelenlegi formában éppen a földi klíma egyensúlyának felborulásához vezet: a
légköri széndioxid koncentrációja folyamatosan nő, aminek hatása az általános felmelegedés, az óceánok vizének megemelkedése, stb. Ember és természet összeférhetetlensége globális klímakatasztrófával fenyeget.

A média naponta ad hírt pusztító viharokról, időjárási anomáliákról, árvizekről. Vajon máris egy radikálisan végbemenő globális éghajlatváltozás jeleinek vagyunk tanúi? Vagy csupán egy hosszabb folyamat kezdetén vagyunk és még nincs minden veszve, hiszen a káros folyamatok megállíthatók, ha a természeti erőforrásokkal ésszerűen gazdálkodunk ("fenntartható fejlődés"). Vannak olyan vélemények is, melyek szerint az emberi tevékenység hatása a globális rendszerekre elenyésző: érdemben úgysem tudjuk befolyásolni a földi klíma változását, amelynek korábban is voltak hidegebb és melegebb periódusai (pl. kisebb-nagyobb jégkorszakok).


Mondja el véleményét, vitázzon a FÓRUMban!
Ön miben hisz? Egy klímakatasztrófa előszobájában vagyunk, melyet mi magunk idéztünk elő? Vagy esetleg úgy gondolja, hogy a tapasztalt szélsőségeket statisztikai megközelítésben szemlélve nem feltétlenül kell globális változásra következtetni? Esetleg azzal ért egyet, hogy az emberi tevékenység hatása elenyészően csekély? Szavazzon vagy fejtse ki véleményét bővebben a kapcsolódó fórumunkon! Ön mit gondol erről? Itt elmondhatja!
A fenti teszt kitöltésével pedig részt vehet internetes játékunkban. A helyesen válaszolók és a fórumon legtöbbször hozzászólók között Mindentudás Egyeteme-tárgynyereményeket sorsolunk ki, szeptember 22-én, a Kutatók éjszakája rendezvényén, a Jövő Házában.

A nemzeti éghajlatváltozási stratégia koncepciójának alapjai - a vitaindító dokumentum itt olvasható.

Az ME kapcsolódó előadásai és klubjai:

Előadások:
Bartholy Judit: Az éghajlat változása - bizonyosságok és bizonytalanságok
Meskó Attila: A földi élet fenntarthatóságának kérdései
Mészáros Ernő: A lakható bolygó
Láng István: Környezetvédelem - fenntartható fejlődés
Somlyódy László: Az értől az óceánig - A víz: a jövő kihívása

Klubok:
Természeti és ember okozta katasztrófák
Éghajlatváltozás, klímapolitika
Globális klímaváltozás