Török Ádám

Vágólapra másolva!
egyetemi tanár, akadémikus
Vágólapra másolva!

Dr. Török Ádám 1976-ban szerezte közgazda oklevelét a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem Külkereskedelmi szakán. Ugyanezen év októberétől 10 éven át az MTA Világgazdasági Kutató Intézetében dolgozott tudományos munkatársként, majd főmunkatársként. 1980-81-ben egy éven át Franciaországban posztgraduális tanulmányokat folytatott az EK-integráció témakörében. 1986. októberétől 1989. márciusáig az OT Tervgazdasági Intézetében osztályvezető-helyettes volt a Külgazdasági Kérdések Osztályán.
1990-től 1998-ig az MTA Ipar- és Vállalatgazdaság-kutató Intézetének igazgatója. Kutatási területe itt is elsősorban kereskedelem- és iparpolitikai jellegű volt.
1999. januárjától 2000. januárjáig az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság Hivatalának elnöke volt államtitkári rangban. Kandidátusi disszertációját "Komparatív előnyök és iparfejlődés" címmel 1985. decemberében védte meg, amelynek kibővített változata 1986-ban a Közgazdasági és Jogi Könyvkiadónál könyvként is megjelent. 1993. decemberében "Eszközrendszer vagy politika? A magyar iparvédelmi rendszer korszerűsítésének kérdései a piacgazdaságba való átmenet időszakában" című értekezésével elnyerte a Tudományos Minősítő Bizottságtól a közgazdaságtudomány doktora tudományos fokozatot. 1999-től az MTA IX., Gazdaság- és Jogtudományok Osztályának tanácskozási jogú tagja, 2004-től elnöke. 2001. május 8-án az MTA levelező tagjává választották.
1980 és 85 között óraadóként rendszeresen oktatott a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Külkereskedelmi Tanszékén. 1989-90-ben az Egyesült Államokban a University of Denver Graduate School of International Studies Fulbright-ösztöndíjas vendégprofesszora volt. 1993-ban két hónapig a franciaországi Lille egyetemén, 1994-ben nyolc hónapig a belgiumi Leuveni Katolikus Egyetem LICOS Intézetében, 1995 május-júniusban a párizsi Sorbonne Vállalatgazdasági Intézetében (I.A.E.) tanított vendégprofesszorként. 1996 óta a Közép-Európai Egyetem Közgazdaságtan Tanszékén "Permanent Visiting Associate Professor" mint az "Industrial Organization" 3 kreditpontos tárgy oktatója.
1996. márciusában megszerzett habilitációja után egyetemi magántanárrá nevezték ki a Janus Pannonius Tudományegyetemen. 1998-tól tudományos tanácsadó a Pannon Egyetemen (Veszprémi Egyetem). 1999-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen, 2000-ben a Pannon Egyetemen kapott félállású egyetemi tanári kinevezést. 2001. augusztusától a Közgazdaságtan Tanszék teljes állású egyetemi tanára. Jelentős szerepe volt a veszprémi közgazdászképzés létrehozásában. Alapító tagja a Közgazdaságtan Tanszéknek és a Gazdálkodási és Szervezéstudományi Doktori Iskolának. Javaslataival aktívan hozzájárult a Kar személyi fejlesztéséhez. Több nagy jelentőségű projekt vezetője. A műszaki fejlesztés nemzetgazdasági és európai szintű kérdéseivel kapcsolatos eredményei jelentős hozzájárulást adnak a megfelelő döntések meghozatalához.
Oktató- és kutatómunkáján kívül a gyakorlati gazdasági életben is vállal feladatokat. Felügyelőbizottsági elnökként, illetve tagként, valamint független tanácsadóként több magyar állami vállalat privatizációjának előkészítésében vett részt. 1992. augusztus 1-jétől 1994. február 6-ig a Dunántúli Kőolajipari Gépgyár Rt. igazgatósági elnöke volt, utána a DKG-EAST Rt. igazgatósági tagja 1995. február 1-jéig. 1994. júniusa és 1995. decembere között igazgatósági elnöke volt a TIGÁZ Rt-nek. 1995. január 1. és 1999. május 31. között felügyelő-bizottsági tagja volt a Lenti Olajipari Gépgyár Rt-nek.
1993 nyara és 1994. szeptembere között az Országgyűlés döntése alapján a Magyar Nemzeti Bank Felügyelőbizottságának elnöki tisztét töltötte be. 1993. nyarán az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium felkérésére a Magyar Termelékenységi Központ megvalósíthatósági tanulmányának munkálatait irányította. 1996. márciusa óta az ipar- és versenypolitika felelőseként tagja volt a Miniszterelnöki Hivatal mellett működő Integrációs Stratégiai Munkacsoportnak.
1999. júniusa óta a Magyar Közgazdasági Társaság alelnöke.
Európa szinte összes országában, valamint az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Kínában, Tajvanon, Vietnamban, Izraelben, Algériába, Marokkóban, Chilében és Kubában tartott előadásokat, illetve vett részt tanulmányúton.
Személyében nagyformátumú, nemzetközi szintű oktatóval, kutatóval gazdagodott egyetemünk, aki folyamatosan sokat tesz a Pannon Egyetem hírnevének öregbítéséért.