Vágólapra másolva!
Tudományos előadássorozat a Veszprémi Egyetemen - március 29-én orvosi témájú előadás!
Vágólapra másolva!

2006 februárjától indult a veszprémi sorozat. A következő előadást március 29-én 18.30-kor tartja Kozmann György egyetemi tanár, Az orvosi diagnosztika és terápia határainak kiterjesztése informatikai módszerekkel címmel.

Bővebben az előadóról

Az előadás összefoglalója:
Az informatika eszköztára lehetővé teszi az egészség-megőrzési, valamint gyógyítási feladatok minőségileg magasabb szintű megoldását. A lehetőségek haszonélvezője lehet a beteg és az egészségügyi ellátó rendszer, de hasznosíthatja a hazai egészségügyi ipar is, amely ily módon versenyképesebb termékek előállítására lesz képes.
Az előadás a fenti általános előnyöket a veszprémi kutatási műhelyek konkrét eredményeinek példáján keresztül világítja meg, minden esetben hangsúlyozva a témakör jelenlegi helyzetét, és az informatikai eszköztár hatását, amelyekkel a diagnosztika vagy terápia jelenlegi határai kiterjeszthetők.
A népegészségi mutatók javításával kapcsolatos eljárás lényege, hogy a korszerű internetes hálózatokon keresztül a lakosság egészét elérni képes személyre szabott rizikóelemzési és életmód tanácsadási szolgáltatást létesít, amely akár napi szinten segíti a szolgáltatásban résztvevőket egészségi állapotuk megőrzésében, vagy javításában. Az intelligens távmonitorozó rendszer a korszerű technológia érzékelőinek, a mesterséges intelligencia eszközeinek használatával személyre szólóan képes tömeges egészségi állapot monitorozásra, akár a betegek / rászorulók otthonában, akár mobil körülmények között is. Kedvezőtlen változások esetén a rendszer automatikusan képes a szükséges operatív intézkedések kezdeményezésére. Az informatika új eszközeinek (CNN, grid) gyakorlatilag korlátlan számítási lehetőségeit kihasználva, a modern kutatások élvonalába tartoznak a bioelektromos képalkotó rendszerfejlesztések, amelyek szinte azonnal hasznosítható lehetőséget kínálnak akut infarktusok esetében a klasszikus EKG alapú vizsgáló eljárások teljesítőképességének megduplázására, más esetben a hirtelen szívhalál veszélyének előrejelzésére, az agyon belüli kommunikáció tanulmányozására, vagy az agyér katasztrófát követő rehabilitáció optimális megtervezésére, stb.

Helyszín: Veszprémi Egyetem, Polinszky terem (8200, Veszprém, Wartha V. u. 1.)