Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Dr. Kozmann György 1965-ben szerezte villamosmérnöki oklevelét a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karának híradástechnikai szakán.
1964-től 1972-ig az MTA KFKI Szilárdtestfizikai, később a Reaktor Főosztályának tudományos munkatársaként többek között szilárdtestfizikai, illetve reaktorfizikai és technológiai méréseken, valamint mikrometeorit detektor fejlesztésén dolgozott.
1972-73. között az Institut Max von Laue-Paul Langevin-ben, Franciaországban vendégkutatóként neutronfizikai detektorok fejlesztésével és modellezésével foglalkozott.
1973-tól 1986-ig a KFKI Műszaki Szakigazgatás Biomérnöki Csoport tudományos csoportvezetőjeként a számítógépes EKG és fonokardiográfia témakörével kapcsolatos kutatásokat végzett.
1986-89. között visiting professor a Utah-i Egyetemen (Cardiovascular Research and Training Institut, Salt Lake City, ÚT, USA), ahol a testfelszíni potenciáltérképek statisztikai értelmezésén dolgozott.
1991-től a KFKI tudományos főmunkatársa, a Biomérnöki Osztály tudományos osztályvezetője, ebben az időben elsősorban testfelszíni potenciáltérképek értelmezési kérdéseinek vizsgálata fűződik nevéhez. 1992 óta oktat a Veszprémi Egyetemen.

1998-tól egyetemünk Információs Rendszerek Tanszékének megbízott vezetője miközben továbbra is vezeti az MTA MFA Biomérnöki Osztályát. Ugyanebben az időszakban a Veszprémi Egyetem Műszaki informatikai alkalmazásai PhD program Orvosi információs rendszerek c. alprogramjának vezetője.

1999-től az Információs Rendszerek Tanszék tanszékvezetőjeként az országban elsőként kidolgozta és oktatta a VE műszaki Informatikai szakon belül az egészségügyi informatika szakirányt. Később a Semmelweis Egyetemmel közösen végzett Egészségügyi információmenedzser egyetemi képzés veszprémi felelőse, valamint a Debreceni Egyetem Népegészségügyi kihelyezett szakának szakvezetője lett, a VE Informatikai Tudományok Doktori Iskola alapító tagja, azon belül az egészségügyi informatikai tárgycsoport kidolgozója. Kutatóként újabban a telemedicina, rizikóanalízis témakörökkel foglalkozott.

Kozmann György professzor úr 40 éves kutatói tevékenységéből 30 év az egészségügyi informatika területén telt el. Jelentős szerepe volt az egészségügyi informatikai kutatások megindításában, résztvevője vagy irányítója a legjelentősebb hazai egészségügyi informatikai projekteknek. Több mint 10 éve egyetemi szinten végzi az ilyen irányú oktatást, ami hazai viszonylatban kiemelkedő. Jelentős szolgálatot tett a magyar szakmai életnek az első szaklap az IME (Informatika és Menedzsment az Egészségügyben) alapító főszerkesztőjeként.

Társszerzőként részt vett az Egészségügyi Informatikai (Medicina, Budapest, 2000) című tankönyv megírásában, több jegyzetet készített a Veszprémi Egyetem műszaki informatikai szakának, és a Semmelweis Egyetem egészségügyi informatika szakának hallgatói részére (Orvosi méréselmélet, Egészségügyi információs rendszerek, Számítógépes döntéstámogatás, Biológiai modellezés). Folyóirat és konferencia publikációinak száma meghaladja a 200-at.

Számos az informatikához kapcsolódó MTA bizottság tagja, több az egészségügyi informatikához kapcsolódó MTA bizottság ill. szakmai szervezet elnöke, hazai és nemzetközi konferenciák szervezőbizottságának elnöke, illetve tagja, a Measurement Science Review és a Physician and Technology szerkesztőbizottsági tagja.

Tudományos kutatói és oktatói munkássága elismeréseként több rangos kitüntetésben részesült, többek között Jánossy és Pollák-Virágh díjat kapott, Széchenyi Professzori Ösztöndíjban részesült, ez év március 15-én pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át.