Vágólapra másolva!
CETA - Közép-Európai Tehetségkutató Alapítvány
Vágólapra másolva!

"Minél inkább szolgálja a tudomány az életet,
Annál inkább gazdagítja az élet a tudományt."
Plehanov, G.V.

BEVEZETŐ
"Kis nép a magyar, de ami a szürkeállományt illeti, nagyhatalom" (Szent-Györgyi Albert)
Hazánk eddig 13 Nobel-díjas tudóst és művészt adott a világnak, akik életművükkel bizonyították, hogy maradandó értékeket tudnak alkotni az egész emberi közösség számára. Ennek ellenére jogos a kérdés: ki lép majd az orvos-kutató Szent-Györgyi Albert, a fizikus Wigner Jenő, a kémikus Oláh György, a közgazdász Harsányi János örökébe? Utódaiknak, a fiatal magyar tudósnemzedéknek lesz-e lehetősége arra, hogy Magyarországon bontakoztassa ki tehetségét, vagy oly sok sorstársukhoz hasonlóan az új talentumok is arra kényszerülnek, hogy más országokban, más földrészeken mutassanak irányt a tudomány, a kultúra fejlődésének?

Az ezredforduló utáni Magyarország óriási kihívás előtt áll. A tudást, a szürkeállományt egyszerre kell társadalmi és gazdasági tőkeként hasznosítania, hogy a nemzet jelentős szellemi erejével részt vehessen a nemzetközi munkamegosztásban, és kiemelkedjen a globalizálódó világ más nemzetei közül. Fontos tehát, hogy a magyar tudás bekapcsolódjon a nemzetközi gondolatáramlatokba, de éppoly fontos az is, hogy a hazai tudástőke itthon hasznosuljon.
A Talentum Akadémiai Díj célja az, hogy a kimagasló tudományos teljesítmények támogatásával, az elért eredmények méltó elismerésével korlátozza az úgynevezett agyelszívást. Kenyeres Sándor, a díj alapítója annak akar gátat vetni, hogy az anyagi és erkölcsi megbecsülés hiánya, a kutatási feltételek alacsony színvonala miatt a legjobb tudósok, kutatók külföldre kényszerüljenek.
A Közép-Európai Tehetségkutató Alapítvány a Magyar Tudományos Akadémiával együttműködve keresi a válaszokat a magyar tudomány és így a magyar társadalom jövőjének sürgető kérdéseire.

CETA - CENTRAL-EUROPEAN TALENT SEARCH FOUNDATION
KÖZÉP-EURÓPAI TEHETSÉGKUTATÓ ALAPÍTVÁNY

A Közép-Európai Tehetségkutató Alapítványt és az évente egy alkalommal kiosztott Talentum-díjat Kenyeres Sándor területfejlesztő üzletember hozta létre 2002-ben a közép-európai szellemi kreativitás elősegítésére, a kimagasló tudományos teljesítmények támogatására. Magánvagyonából 100 000 Eurót biztosított az alapítvány számára az alapító okiratban rögzített célok megvalósítására.
Az Alapítvány célja a régió kimagasló szellemű és kreativitású fiatal tudósainak, kutatóinak, szakembereinek támogatása, a kiemelkedő társadalmi hasznosságot hordozó programok, tudományos és kulturális teljesítmények elismerése, melyek a térség fejlődését, és az élet minőségének emelését szolgálják. Az Alapítvány közhasznú tevékenysége során különös figyelmet fordít a hátrányos helyzetű, tehetséges fiatal szakemberekre, kutatókra és a mindenkori lehetőségeihez mérten egyénenként vagy műhelyként támogatja őket.
Az Alapítvány közhasznú és nyitott, ahhoz - az alapító okiratban rögzített célok megváltoztatása nélkül - mások is csatlakozhatnak.

TALENTUM AKADÉMIAI DÍJ
A Magyar Tudományos Akadémia és a Közép-Európai Tehetségkutató Alapítvány közösen hozták létre a "Közép- Európai Talentum-díjat", melyet az Akadémia gondozásában eddig három alkalommal osztottak ki.
A Díjat minden évben egy alkalommal három, a legígéretesebb tudományos ötlettel, témával, szakmai programmal pályázó fiatal tudós, szakember, vagy kutató számára ítélik oda a közép-európai régióból. A pályázatokat a kuratórium a tudományos érték mellett, a társadalmi hasznosság, a megvalósíthatóság, az élet minőségére gyakorolt hatása alapján is mérlegeli.

A Talentum Díj elnyerésére kutatási-, fejlesztési-, tudományos eredményekkel, illetve megvalósítás alatt álló projektekkel pályázhatnak a 35 évalatti fiatal tudósok a természettudományok, az élettudományok és a társadalomtudományok területén. A díj odaítélésekor a képesítés, vagy elért tudományos fokozat nem szempont.

A díjat egyenként 20.000 EURO értékben (a díjátadás napján érvényes MNB középárfolyamon számított forint összegben) a Kuratórium a három különböző tudományterületen egy-egy fő részére adja át.
A pályázat elbírálását a Közép-Európai Tehetségkutató Alapítvány Kuratóriuma által kijelölt tudományos Döntőbizottság végzi. A Döntőbizottság előterjesztése alapján a végső döntést a Közép-Európai Tehetségkutató Alapítvány Kuratóriuma hozza meg.

A kuratórium elnöki tisztét Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke tölti be. Tagjai: Glatz Ferenc, Detrekői Ákos, Enyedi György, Fodor István és Roska Tamás. A felügyelő bizottság tagjai: Erdei Tamás, Bogsch Erik. A döntőbizottság tagjai: Szepesváryné Dr. Tóth Klára, Gáti István, Győrfi László, Halász Béla, Török Ádám és Bálint Csanád.

DÍJAZOTTAK
Az Akadémiai Talentum Díjat 2006 február 13-án immár negyedik alkalommal adták át. Az eddig díjazott tizenkét tudós a pályázatok értékelését végző akadémikusok egybehangzó véleménye szerint olyan szakmai és emberi kvalitásokkal rendelkezik, melyek a legnagyobb tudósok közé emelhetik őket. Fiatal koruk ellenére kiemelkedő munkásságra tekinthetnek vissza; szakterületükön számos publikációval rendelkeznek, ismertek és elismertek az országhatárokon túl is és kiemelkedő társadalmi hasznossággal bíró kutatási és oktatási tevékenységet folytatnak Magyarországon.