Takács Gábor

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Dolgozatának címe: Az óegyiptomi nyelv etimológiai szótára.

Takács Gábor "Az óegyiptomi nyelv etimológiai szótára" c. pályaművével nyerte el a Talentum Díjat. Ez a vállalkozás a világon egyedülálló, hasonló még sosem született, ami "normális" viszonyok között egy egész kutatócsoport többéves munkáját jelentené; a Pályázó az óegyiptomin kívül a sémi és a kelet-afrikai nyelvek teljes belső viszonylatrendszerét dolgozza fel. A szótár kötetei az egyik legrangosabb tudományos kiadó, a Brill gondozásában jelennek meg. Ez a szótár és Takács Gábor egyéb nyelvtudományi munkái nagy változást és alapvető újdonságot jelentenek ezen a kutatási területen. Megalapozását jelentik a modern, Afrikában ma is beszélt dél-kusita és nyugati csádi nyelvek archaikus magánhangzórendszere, illetve a jobban ismert ókori sémi és egyiptomi nyelvekhez való viszonyuk kutatásának és tisztázásának. Ez fontos hozzájárulást jelent e népek története vizsgálatához is. Távlati célként a teljes nyelvcsalád alapnyelvének (proto-sémi-hámi) hangtani és szókincs-rekonstrukcióját szeretné elvégezni, amihez már néhány előtanulmányt publikált.
A rendkívüli tehetségű és műveltségű fiatal kutató eddig öt önálló könyvet és több, mint száz tudományos cikket publikált, szerkesztőként jegyez nagy feltűnést keltő nemzetközi tanulmányköteteket.

Teljesítményéről a nemzetközi kutatás kiválóságai abszolút felsőfokon nyilatkoznak:
- "Dr. Takács úr a legtehetségesebb, legszorgalmasabb és legtermékenyebb fiatal tudós, akivel hosszú életem során találkoztam" (Prof. H. Jungraithmayr, Frankfurt)
- "...világviszonylatban kiemelkedő tudós..." (Prof. H. Satzinger, Wien)
- "Egyiptomi etimológiai szótár-sorozata áttörés az egész egyiptomi és afro-ázsiai etimológiában." (Prof. A. Dolgopolsky, Haifa)
- "Kilenc éve találkoztam ezzel a fiatal Mesterre és ez a nagyon fiatal ember már akkor a hámi-sémita nyelvészeti kutatás élcsapatába tartozott." (Antoine Lonnet, Paris)
- "Gábor jelenleg mindenki fölött áll az egyiptomi összehasonlító lexikográfia területén... Ő egy óriás az egyiptomi nyelvészeti kutatásban." (Lionel Bender, Illionis)
- "Teljesítménye az általa választott kutatási területen a fejét és vállát a nemzedékében mindenki fölé emelik...Kutatásának minősége és szélessége tekintetében Dr. Takács munkája nem hasonlítható senki máséhoz sem a korosztályában, akivel 35 éves professzori tevékenységem alatt találkoztam." (Prof. Christofer Ehret, Los Angeles)
- "...korszakalkotó teljesítmény..." (Prof. Andrzej Zaborski, Kraków)