Vágólapra másolva!
A mai nap mérföldkő a magyar tudomány életében. A Magyar Tudományos Akadémia intézményhálózata bemutatkozik a magyar gazdaság szereplői előtt. A gazdaság globalizálódásával - mely a tudománynak is köszönhető - olyan kihívások jelentkeztek, melyek új feladatokat állítanak mind a gazdasági, mind a tudományos élet szereplői elé. A Magyar Tudományos Akadémia 38 kutatóintézetének szerepe egyebek mellett az, hogy minden magyar termékben jelenjen meg a hozzáadott nemzeti szellemi érték - hangsúlyozta bevezetőjében Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke azon a fórumon, mely az Akadémia intézethálózatának tevékenységét mutatta be a társadalmi és gazdasági élet szereplői számára.
Vágólapra másolva!

A Magyar Tudományos Akadémia a természet-, az élet- és a társadalomtudomány területén 38 kutatóintézetből álló hálózatot működtet. Ezek az intézetek elhatározták, hogy tevékenységüket a jövőben rendszeresen kiadványokban és az ezekhez kapcsolódó rendezvényeken ismertetik.

Az október 12-én bemutatott kiadvány Tudomány, Innováció, Életminőség címmel az ország gazdasági életének szereplői számára kínálja fel az intézményhálózat által birtokolt tudást és eredményeket. A kiadvány és az ehhez kapcsolódó fórum a hálózat intézményeinek közvetlen társadalmi hasznosságát, tevékenységük innovatív eredményeit ismerteti.

Vizi E. Szilveszter bevezetőjében kitért arra, hogy az elmúlt fél évtizedben a hálózat a hazai és nemzetközi pályázatokon egyaránt komoly eredményeket ért el. A 38 intézet költségvetésének közel felét versenyhelyzetben, pályázati úton teremtették meg. A tavalyi évben ebből mintegy 2 milliárd 286 millió forintot (14 százalékot) külföldi pályázatokon nyertek el. A kutatóintézetek számos kutatócsoportját, illetve kutatóját elismerik az adott terület nemzetközi porondján is, melyet többek között publikációik, nemzetközi tudományos bizottságokban, folyóiratok szerkesztőbizottságában betöltött szerepük is igazol.

Vizi E. Szilveszter hangsúlyozta, hogy az utóbbi időben napirendre kerültek olyan megalapozatlan kormányzati nyilatkozatok, hogy az Akadémia intézményhálózatára, illetve egyes intézményekre nincs szükség, vagy átszervezést kell végrehajtani. A ma megjelent kötet elolvasása után senkiben sem merülhet fel ez a gondolat, hiszen mindenki meggyőződhet róla, mekkora szellemi vagyonról van szó, mely eddig is több százmilliárd forint hasznot hozott.

A kutatási eredmények hasznosítására több intézetben kis, innovatív spin-off cégek jöttek létre, illetve telephelyeiken számos magáncég működik felhasználva a kutatóintézetek által biztosított szellemi kapacitást, kutatási infrastruktúrát és eredményeket.

Az Akadémia - ha kikérik a véleményét, vagy, ha az Akadémia elnöksége úgy dönt - a "nemzet tanácsadójaként" politikai érdekektől és értékektől függetlenül a tudomány aktuális állása szerint véleményt nyilvánít minden olyan nagy stratégiai kérdésben, melyben kompetens.

A mostani fórum megrendezésének célja, hogy a magyar társadalom megismerje a professzionális kutatóhálózatot, hiszen a világ országaiban tendencia, hogy ilyen kutatóintézeteket hozzanak létre. Vizi E. Szilveszter zárszavában hangsúlyozta, hogy ezek fejlesztése nemzeti érdek.