Vágólapra másolva!
European Researchers Night
Vágólapra másolva!

A Mindentudás Egyeteme / ENCOMPASS, a Puskás Tivadar Távközlési Technikum és a Budapesti Műszaki Egyetem Fizika Tanszéke közös rendezvénye 2005.szeptember 23-án.

Helyszín: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Informatikai épület, Kozma László előadó Bp. XI.ker. Magyar tudósok körútja 2.

Vegyen részt személyesen a rendezvényen: regisztráljon itt!

KÖVESSE ÉLŐBEN AZ INTERNETEN!

A rendezvény ideje alatt ide kattintva láthatja/hallhatja az előadásokat.


PROGRAM

15.30: Megnyitó
Tartja: Sallai László, a ME Kht. ügyvezető igazgatója és Sipos János OM közoktatási helyettes államtitkár - Sipos Jánossal készült interjúnk itt olvasható

15.35: Általános iskolai fizikaóra (HANGos óra) - Nagy Anett
Egyszerű kísérletek segítségével fedezzük fel közösen a hang néhány érdekes tulajdonságát! Vizsgáljuk meg, hogyan keletkezik, hogyan befolyásolhatjuk jellemzőit, és hétköznapi eszközökkel (üvegekkel, poharakkal, botokkal) adjunk egy kis koncertet egymásnak miközben játszva tanuljuk a fizikát! - Nagy Anettel készült interjúnk itt olvasható

16.20: Molekuláris kémkedés - Szalay Zsófia
Az NMR spektroszkópiát napjainkban számtalan területen alkalmazzák az orvosi képalkotástól a fizikáig. Ennek alapjairól és kémiai alkalmazásiról hallhatnak egy képekben gazdag előadást a résztvevők.

16.55: Fizikai kísérletek középiskolásoknak: játék és bűvészkedés akár otthon is -
dr. Vida József
Többségében olyan érdeklődést kiváltó fizikai kísérleteket láthatnak a résztvevők, amelyek meglepő, nem várt, esetleg megdöbbentő eredményt szolgáltatnak. Néhány fizikaórán elsüthető bűvészmutatvány is terítékre kerül. (Ezek az un motivációs kísérletek kutatásaink szerint a fizika tantárgy iránti attitűdöt növelik.) A kísérleti eszközök jó részét bárki elkészítheti otthon, és saját maga is bemutathatja hozzátartozóinak, barátainak, társaságban, ha megfelelő alkalom adódik rá. A kísérletek zöme a mechanika témaköréből kerül ki, de lesznek hőtani és elektromosságtani kísérletek is.

17.45: A fizika feltárja testünk titkait (A fizika szerepe az orvosi diagnosztikában) -
dr. Martos János
Az orvosi képalkotó diagnosztika számtalan eszköze a fizika különböző törvényeit használja ki arra, hogy belelásson az emberi testbe, megállapítsa a gyanítható rendellenességeket, segítse az orvost a legoptimálisabb gyógykezelés kiválasztásában és kivitelezésében. Ezeknek a módszereknek közös jellemzője az energiaközlés, és a szervezet által megváltoztatott energia mérése. Természetesen ez az energia terheli a szervezetet, ezért a modern fizika fejlődésének nyomán folyamatos a küzdelem arra, hogy lehető legkisebb energiamennyiség felhasználásával a lehető legjobb képminőséget érjük el.

18.30: Measurement of length and time (egyetemi fizikaelőadás angol nyelven) -
dr. Szabó Gábor

The laws of physics express relationships between physical quantities. To discover or prove those laws precise measurements are needed. Measurement of a physical quantity means a comparison with a precisely defined unit of the same quantity. Consequently, the development of physics - in some cases even the progress of civilization - is closely correlated with the development of units and measuring techniques. We will demonstrate this by following how measurement of length and time evolved from the early human civilizations till recent days.

19.20: Tőzsde és fizika? - Eisler Zoltán
Napjainkban a természettudomány fokozatos átalakuláson megy keresztül. Tisztán elkülöníthető tudományterületek (fizika, kémia, stb.) mellett egyre nagyobb szerepet kap a határterületek, interdiszciplináris tudományok, például a nano- és biotechnológia kutatása. Egy ezekhez hasonló, gyorsan növekvő témába, a gazdaságfizikába kinál bepillantást az előadás. Fizikai analógiák és technikák segítségével olyan kérdésekre keressük majd a választ mint: "Mennyit ér egy tőzsdei biztosítás (ún. opciós szerződés)?" vagy "Miben hasonlít egy mágnes a részvénypiacra?"

19.50: Tévedés a tudományban - dr. Beck Mihály
A tévedés a tudományos kutatás szükségszerű velejárója. Azt is mondhatnánk, hogy az igazsághoz vezető út jó szándékú tévedésekkel van kikövezve. A tévedések, különösen a mások tévedéseinek felismerése izgalmas kaland, de a saját tévedésekéis nagyon tanulságos lehet.Az előadás részben irodalmi, részben saját tapasztalatok alapján mutat érdekes tévedéseket a kémia köréből.

20.40: Mi a tudomány, mi az áltudomány, és kit érdekel? vita
Vitavezető: dr. Almár Iván
Résztvevők: dr. Orosz László, dr. Füstöss László, Härtlein Károly, Hraskó Gábor
Előhang:
Jól jöhet egy olyan befektetési lehetőség, amelynek segítségével egy év alatt megkétszerezhetjük a pénzünket. Szerencsére nem mindenki veszi elő azonnal minden megtakarított pénzét egy ilyen ajánlat hallatán. Tapasztaltabbak lettünk, a jog is segít - a tíz éve még ellenállhatatlannak tűnő pilótajátékok mára már tilosak. Áldozatok ennek ellenére mindig vannak, de a tanultak hatására óvatosabban intézzük pénzügyeinket.Jósoknak, kuruzslóknak, mindenféle rendű és rangú sarlatánoknak viszont jobban ki vagyunk szolgáltatva, mint valaha. Az érdek a tanítás mögött sokszor rejtve marad, talán nem is anyagi természetű. Aki hinni akar a tenyérjóslásban, csillagjóslásban, Hartmann-hálóban, az hinni fog. Ráadásul az illúzióoszlatás hálátlan feladat, mert csak elvesz, nem ad helyette mást. Az áltudomány általános leleplezésére nincs királyi út, hiszen a legkevésbé sem a tudományosság tisztelete köti össze a tudományt az áltudománnyal. Azt áltudományt nem zavarja, ha nem tartják tudománynak. Másrészről tudjuk, leírta ezt már több tudós, hogy a tudományos felfedezés első momentuma nem feltétlenül racionális, utólag válik azzá, s a totális megismerés sem feltétlenül racionális dolog. Hol kereszteződnek és hol kapcsolódnak a tudományosság és az intuíció útjai, s hol válik el mindkettő a léleknek is ártó sarlatánságtól?

A rendezvény nemzetközi háttere

További információ

Az eseményt a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program közvetíti (NIIF) online a vod. niif.hu és a www.mindentudas.hu weboldalakon. Archiválás a vod.niif.hu-n.

www.puskas.hu