Vénusz nyavalyái

Vágólapra másolva!
A nemi érintkezéssel terjedő kórokozók évente több tízmillió embert fertőznek meg, és ez a szám évről-évre növekszik, a világ szegényebb és gazdagabb országaiban egyaránt. Némelyikük már emberemlékezet óta szedi áldozatait, másokról nagyanyáink korában még nem is hallottak, örökre pedig még egyiküktől sem tudott megszabadulni az emberiség. Dr. Horváth Attila bőrgyógyászprofesszorral ezeknek a "lopakodó" fertőzéseknek a történetéről, következményeiről és az ellenük folytatott küzdelemről beszélgettünk.
Vágólapra másolva!
A szifilisz tünetei és kezelése egy XV. századi gyógyászati könyv címlapján (Orvostörténeti Múzeum).
A szifilisz tünetei és kezelése egy XV. századi gyógyászati könyv címlapján (Orvostörténeti Múzeum)
A nemi úton terjedő betegségek alighanem egyidősek az emberiséggel. Mikortól vannak erről feljegyzések?



Ha jól tudom, a szifiliszt a régi magyar nyelvben francia betegségnek, francnyavalyának nevezték.
- A hivatalos neve vérbaj volt, egyébként meg az, hogy melyik nép hogyan nevezte, az attól függött, hogy aktuálisan kivel voltak a legrosszabb viszonyban. Az olaszoknál francia vagy spanyol betegség, a franciáknál német és olasz betegség betegség, az oroszoknál lengyel betegség volt a neve, de hívták magyar betegségnek is, amikor a mediterrán városokban nagyon elterjedtek a magyar prostituáltak.

Hogyan változtak a nemi betegségek a higiéniai szokások, az orvostudomány fejlődésével?
- Az az igazság, hogy nagyon nem változtak. Ennek a típusú fertőzésnek éppen az a lényege, hogy hiába javulnak a higiénés körülmények, hiába élnek egészségesebb életet az emberek, a nemi érintkezéssel ugyanúgy terjednek a kórokozók, mint a történelem során bármikor. Az orvostudomány fejlődése sokat jelentett, de úgy gondolom, hogy elsősorban a problémák feltérképezésében. Érdekesség, hogy míg például Angliában a nemi betegségek gyógyítása az urológiával, addig Európában mindenütt a bőrgyógyászattal kapcsolódott össze. A bőr- és nemi betegségek közös nevezője a szifilisz volt, amelynek rengeteg specifikus bőrtünete van. A szifiliszt okozó Treponema pallidum hőoptimuma ugyanis 27 °C, így a bőr felszíni rétegében érzi legjobban magát, ott szaporodik, és vált ki tüneteket.

A HIV-vírus felépítése.

A HIV-vírus felépítése



Melyek a legfontosabbak a nemi érintkezéssel terjedő betegségek közül?
- A fontosság többféle szempontból közelíthető meg. A legsúlyosabb tünetekkel a HIV- és a hepatitisz B-fertőzés jár. A betegség hosszú távú következményeit illetően nagyon veszélyes például a klamidiafertőzés, amely meddőséget és születés körüli szövődményeket idézhet elő, vagy a humán papillomavírus (HPV), amely húgyivarszervi tumort is okozhat. A harmadik fontossági szempont, hogy az adott betegség milyen gyakori. Ezt csak becsülni tudjuk; vannak kötelezően bejelentendő betegségek (gonorrhoea, szifilisz, herpesz, klamidia, humán papillomavírus), de a többit nem tudjuk pontosan. Mindent összevetve Magyarországon a legfontosabbak a HIV, a szifilisz, a gonorrhoea, a klamidia-, HPV- és hepatitiszfertőzések, a Mycoplazma- és Trichomonas-fertőzések, továbbá a gombás megbetegedések. Tehát gyakorlatilag valamennyi kórokozótípust megtalálhatjuk a nemi betegségeket okozók között: vírusok, baktériumok, gombák, ostoros egysejtűek, sőt, férgek és külső paraziták (például lapostetvek) is terjedhetnek nemi érintkezéssel.

Élet és tudomány folyóirat


Víg Julianna